Početna > Svet
Svet

Predsednica Evropskog parlamenta nije prijavila plaćen boravak u hotelu

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola našla se pod pritiskom javnosti zbog toga što je na poklon dobila boravak u francuskom luksuznom hotelu, koji nije prema pravilima u EP, u potpunosti prijavila toj instituciji, a pritom je i kasnila, preneo je danas portal Politiko.
Foto: WikimediaCommons/European Parliament

Metsola je sa suprugom u oktobru boravila u Burgundiji u Francuskoj, a tom prilikom francusko vinsko bratstvo platilo je njen boravak u luksuznom hotelu, što je potvrdio i njen portparol.

“To nije bila greška, nijedan predsednik parlamenta pre mene nije preduzeo ovakav korak“, rekla je Metsola, koje je ovo putovanje i noćenje u hotelu prošle sedmice, nakon što je belgijska policija u decembru uhapsila potpredsednicu Evropskog parlamenta Evu Kaili pod optužbama za korupciju, pranje novca i veze s organizovanim kriminalom.

Metsola nije prijavila da je sa njom u hotelu odseo i njen suprug Uko.

Politiko navodi da članovi EP moraju prijaviti poklone do kraja sledećeg meseca nakon što su poklon dobili, a Metsola je boravak u hotelu prijavila tek u januaru, umesto do kraja decembra.

Metsola je navela da čelnici EP do sad nisu prijavljivali takva putovanja, kao i da ona želi da raskine s “onim što je bilo uobičajeno i što je tradicija“, i da želi da sve “otkrije“.

Politiko podseća da njen prethodnik na mestu predsednika EP David Sasoli za vreme svog mandata nije prijavio nijedno putovanje ili poklon.

Za sada nema informacija da li će Metsola na neki način biti sankcionisana, jer iako su teorestki moguće kazne, ne postoji nikakav automatski mehanizam.

Medvedev: Rat sa Ukrajinom i Zapadom je novi otadžbinski rat

Preuzmite android aplikaciju.