Почетна > Свет
Свет

Председница Европског парламента није пријавила плаћен боравак у хотелу

Председница Европског парламента Роберта Метсола нашла се под притиском јавности због тога што је на поклон добила боравак у француском луксузном хотелу, који није према правилима у ЕП, у потпуности пријавила тој институцији, а притом је и каснила, пренео је данас портал Политико.
Фото: WikimediaCommons/European Parliament

Метсола је са супругом у октобру боравила у Бургундији у Француској, а том приликом француско винско братство платило је њен боравак у луксузном хотелу, што је потврдио и њен портпарол.

“То није била грешка, ниједан председник парламента пре мене није предузео овакав корак“, рекла је Метсола, које је ово путовање и ноћење у хотелу прошле седмице, након што је белгијска полиција у децембру ухапсила потпредседницу Европског парламента Еву Каили под оптужбама за корупцију, прање новца и везе с организованим криминалом.

Метсола није пријавила да је са њом у хотелу одсео и њен супруг Уко.

Политико наводи да чланови ЕП морају пријавити поклоне до краја следећег месеца након што су поклон добили, а Метсола је боравак у хотелу пријавила тек у јануару, уместо до краја децембра.

Метсола је навела да челници ЕП до сад нису пријављивали таква путовања, као и да она жели да раскине с “оним што је било уобичајено и што је традиција“, и да жели да све “открије“.

Политико подсећа да њен претходник на месту председника ЕП Давид Сасоли за време свог мандата није пријавио ниједно путовање или поклон.

За сада нема информација да ли ће Метсола на неки начин бити санкционисана, јер иако су теорестки могуће казне, не постоји никакав аутоматски механизам.

Medvedev: Rat sa Ukrajinom i Zapadom je novi otadžbinski rat

Преузмите андроид апликацију.