Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Предавање „Урош Предић као мислилац: писма, белешке, мисли“

У оквиру пратећег програма изложбе „Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности“ у петак, 18. новембра у 19:00 сати у Галерији Матице српске биће одржано предавање Горана Вујкова „Урош Предић као мислилац: писма, белешке, мисли“.
Фото: Галерија Матице српске

Уметнички опус Уроша Предића обогаћен је разним темама, жанровима и уметничким промишљањима. Као студент Ликовне академије у Бечу показао се као врсни зналац и уметник у цвату, те сусрет са европском културом и мислима утицаће на његов интелектуални рад. Како бисмо продубили лик и дело овог великог уметника, на предавању ћемо ишчитати теоријске и филозофске утицаје на Предићев живот и дело.

Истражујући сакупљена писма Уроша Предића, његову аутобиографију, али и архивску грађу других ликова из његовог живота, аналитички ћемо представити филозофску мисао Уроша Предића, показати како су филозофи попут Артура Шопенхауера, али и Имануела Канта, Ничеа и других утицали на његово промишљање о уметности, уметничком делу, култури и моралу.

Обратићемо пажњу како је естетика 19. века формирала естетске категорије у епохи у којој ствара Урош Предић, те указати на битне културне утицаје европске баштине на српску уметност.

Предавање држи Горан Вујков, дипломирани филозоф.

У Соби за препуштање уметности за месец новембар изложен је цртеж Уроша Предића Двоструки портрет др Милана Савића из 1904. године поводом изложбе „Урош Предић. Живот посвећен лепоти и уметности“ у оквиру које је реализован пројекат „Урош Предић за све“. Кроз пројекат „Урош Предић за све“ изложба је прилагођена особама са оштећењем вида путем тродимензионалних модела слика са аудио описима на изложби, каталога на Брајевом писму и аудио каталога.

До краја године и Соба за препуштање уметности биће прилагођена особама са оштећеним видом путем слушања аудио записа описа представљеног цртежа.

Predavanje „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata“

 

Преузмите андроид апликацију.