Sreda, 12. jul, 20:00 sati, predavanje u Muzeju Vojvodine „Kako je nastalo praplemensko pšenično pivo?“.
Predavanje će održati Aleksandar Medović, kustos arheobotaničar. U Muzeju Vojvodine je u maju otvorena izložba „Pšenica – Od njive do trpeze“.
Na dan otvaranja posetioci su bili u prilici da probaju „praistorijsko“ pivo.
„Praplemensko pšenično pivo“ nastalo je u saradnji Muzeja Vojvodine i Male pivare Beercuz iz Sremskih Karlovaca.
Recept za pivo nije bio poznat, ali su rezultati arheobotaničkih istraživanja na arheološkim lokalitetima pomogli da se pronađu sastojci od kojih se nekada davno pravilo pivo.
Za to nisu potrebi samo ječam i hmelj. U tu svrhu može da se iskoristi i pšenica. Ali, koja je to vrsta pšenice mogla da bude korišćena pre 3500 godina na jednom naselju iz bronzanog doba kod nas?
Da li se i onda koristio hmelj kao pivski začin? Osim toga, koji kvasac je korišćen da bi se oslobođen šećer u sladu pretvorio u alkohol?
Na sva, ili barem neka od pitanja vezana za „varenje“ piva u praistoriji, dobićete odgovor u sredu, 12. jula u 20 časova u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35). A, ko zna, možda ćete biti dovoljno hrabri i da probate naše pivo?!
Na novosadskoj Klisi jedna od najvećih kolonija belih roda u Evropi! (VIDEO)
Preuzmite android aplikaciju.