Početna > Novi Sad

Kulturna scena Novi Sad

Predavanje o tradicionalnoj muzici slovenskih naroda u DOC-u

Predavanje „Doprinos Ludvika Kube istraživanju tradicionalne muzike slovenskih naroda“ održaće se u ponedeljak, 27. februara u 19 časova u Digitalnom omladinskom centru.
Foto: WikimediaCommons/Karel K.

Autor predavanja:

  • prof. dr Nice Fracile, etnomuzikolog

Kako bi upoznali sopstvenu folklornu baštinu, istraživači su  tokom 19. i početkom 20. veka beležili i opisivali lokalne obrede i običaje, mentalitet i osećanja ljudi, njihove pesme, igre i narodnu nošnju.

Među malobrojnim istraživačima koji su tradicionalne pesme – kako iz sopstvene, tako i iz drugih zemalja – melografisali, posebno mesto pripada pejzažnom slikaru i muzičaru, folkloristi i etnologu Ludviku Kubi (1863–1956). Tokom 1880–tih bio je seoski učitelj, a kasnije je profesor na Umetničkoj akademiji u Pragu.

Nastojao je da nauči sve slovenske jezike, a govorio je i nekoliko zapadnoevropskih. Po mišljenju pojedinih naučnika bio je (neo)renesansni homo universalis uronjen u romantičarsku ideju devetnaestog veka o sveslovenskom bratstvu i uzajamnom pomaganju.

Tokom dugogodišnjeg istraživačkog rada Ludvik Kuba je zapisao oko 4.000 pesama iz raznih slovenskih zemalja, a da pritom nije posedovao fonograf (aparat za snimanje i reprodukovanje zvuka).

Bio je veran ideologiji češkog slovenstva i nastojao je da svoju građu pretoči u tri monumentalna individualistička projekta: slovenstvo u svojim pesmama (muzika), slovenstvo u svojim slikama (likovnost) i čitanja slovenskih kultura (putopisna etnografija).

Predavanje će biti ilustrovano video snimcima tradicionalnih višeglasnih pesama, kao i pojedinim slikama Ludvika Kube u raznim tehnikama, realistički: pejzaže, portrete i narodne nošnje.

Urednica programa:

  • Vesna Živković

Humanitarne „Karaoke iz bloka“ u kafeu Hogar 25. februara

Preuzmite android aplikaciju.