Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Предавање о традиционалној музици словенских народа у ДОЦ-у

Предавање „Допринос Лудвика Кубе истраживању традиционалне музике словенских народа“ одржаће се у понедељак, 27. фебруара у 19 часова у Дигиталном омладинском центру.
Фото: WikimediaCommons/Karel K.

Аутор предавања:

  • проф. др Нице Фрациле, етномузиколог

Како би упознали сопствену фолклорну баштину, истраживачи су  током 19. и почетком 20. века бележили и описивали локалне обреде и обичаје, менталитет и осећања људи, њихове песме, игре и народну ношњу.

Међу малобројним истраживачима који су традиционалне песме – како из сопствене, тако и из других земаља – мелографисали, посебно место припада пејзажном сликару и музичару, фолклористи и етнологу Лудвику Куби (1863–1956). Током 1880–тих био је сеоски учитељ, а касније je професор на Уметничкој академији у Прагу.

Настојао је да научи све словенске језике, а говорио је и неколико западноевропских. По мишљењу појединих научника био је (нео)ренесансни homo universalis уроњен у романтичарску идеју деветнаестог века о свесловенском братству и узајамном помагању.

Током дугогодишњег истраживачког рада Лудвик Куба је записао око 4.000 песама из разних словенских земаља, а да притом није поседовао фонограф (апарат за снимање и репродуковање звука).

Био је веран идеологији чешког словенства и настојао је да своју грађу преточи у три монументална индивидуалистичка пројекта: словенство у својим песмама (музика), словенство у својим сликама (ликовност) и читања словенских култура (путописна етнографија).

Предавање ће бити илустровано видео снимцима традиционалних вишегласних песама, као и појединим сликама Лудвика Кубе у разним техникама, реалистички: пеjзаже, портрете и народне ношње.

Уредница програма:

  • Весна Живковић

Humanitarne „Karaoke iz bloka“ u kafeu Hogar 25. februara

Преузмите андроид апликацију.