Početna > Kulturna scena
Kulturna scena Novi Sad

Predavanje Predraga Rajića „Srbi i Amerikanci: četvrti deo“ na Jutjub kanalu KCNS

Predavanje geopolitičkog analitičara Predraga Rajića „Srbi i Amerikanci: četvrti deo“ (11. 7. 2022) možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS-a.
Foto: Gradske info

U nastavku razgovora o srpsko-američkim odnosima geopolitički analitičar Predrag Rajić nudi jedan zanimljiv pogled na temu, budući da u svojstvu nedavnog posetioca Sjedinjenih Američkih Država govori o prilikama koje je video prilikom gotovo jednomesečnog boravka u nekoliko američkih gradova.

Kao polaznik jednog od najstarijih programa u okviru Stejt departmenta, Rajić je, kako navodi, video kako na terenu izgleda klasična Amerika, odnosno, potvrdio i demantovao određene pretpostavke o državi čijom se politikom i istorijom bavi dugi niz godina. On ističe funkcionalnost gradova u kojima je lako snaći se, uprkos gužvi, gde se na delu vide dve osobine koje se poslovično pripisuju Amerikancima – praktičnost i pragmatičnost.

Predmet analize su i Latinoamerikanci koji su u sve većoj meri u fokusu Bajdenove administracije, budući da je četrdeset šesti američki predsednik uporan u sprovođenju njihove integracije.

Boraveći u Vašingtonu u trenutku kada su počele mirne i kratkotrajne demonstracije, kao svedok događaja koji je uzdrmao Ameriku i svet, Rajić objašnjava novi zakon o abortusu, navodeći kako je štampa širom sveta previdela da istakne činjenicu o tome kako je pravo abortusa ukinuto na federalnom nivou, te da svaka savezna država može odlučiti da li će abortus zabraniti ili ograničiti i u kojoj meri.

On navodi i kako se uverio da Srbija nije u fokusu američke politike i da su njihove elite generalno zadovoljne načinom na koji Srbija postupa, a da je to posledica respekta koji smo zaslužili u poslednjih nekoliko godina, kada smo potvrdili da je naša država ključna za stabilnost ovog dela Evrope i faktor na koji se može računati, što se ogleda i kroz uvažavanje srpskog faktora u Crnoj Gori. Naročit utisak na Rajića ostavio je zlatom opervažen portret srpskog vojvode Radomira Putnika u Panteonu američke vojske.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog „Car Jovan Nenad – između istorije i legendeˮ danas na Jutjub kanalu KCNS

 

Preuzmite android aplikaciju.