Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Предавање „Хлеб и уметност: О храњењу очију и духа“ у среду, 23. августа у Музеју Војводине

У среду, 23. август у 19 часова у Музеју Војводине (Дунавска 35), као пратећи програм изложбе Пшеница – од њиве до трпезе, биће одржано предавање: „Хлеб и уметност: О храњењу очију и духа“.
Фото: www.muzejvojvodine.org.rs

Предавач је историчар уметности и гастрохеритолог мср Тамара Огњевић, Артис центар, Београд.

Реч ауторке предавања:

Магија хлеба је неупоредиво комплекснија од његовог једноставног састава, а његова моћ да нахрани тело, дух и очи, да утеши, охрабри, потакне на промишљања о божанском, посредује између човека, земље и неба, готово фантастична.

Од часа када је пре много хиљада година узгајено прво зрно пшенице, па до обновљене страсти ка мешењу домаћег хлеба у изолацији током последње пандемије, хлеб остаје уистину највећа фасцинација нашег живота, свемогући чувар сећања, чудотворни исцелитељ, телепортациони предмет ка узвишеном, уметнички инспирација и медијум.

Од древног Египта и мистичне Помпеје, преко хришћанских катакомби и барокних ефемериса, до светлоносног импресионизма и фантазмагоричног надреализма – хлеб окупира пажњу уметника.

У савременој уметности хлеб постаје свемогући концептуални и вајарски медији не губећи ништа од својих слојевитих, вековима дефинисаних значења, док мајстори пекарства већ дуже време преносе разнолике декоративне и симболичне орнаменте претварајући хлеб у уметничко дело по себи.

Ово је прича о том дугом, необичном, а чини се вечном путовању пшеничног зрна од трпезе ка очима и духу посредована хлебом као трајном инспирацијом стваралаца кроз векове.

Promocija knjige „Samo jedno proleće“ autora Antona Balaža sutra u biblioteci na Štrandu

Преузмите андроид апликацију.