Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Пре скоро 50 година настало је ово место – данас једно од најхуманијих установа у граду

Место које својим оснивањем и радом чини једно од најхуманијих у овом делу Србије јесте сигурно Дечје село „Др Милорад Павловић“ у Сремској Каменици.
Фото: WikimediaCommons/Micki

Ова установа настала је пре скоро 50 година, тачније 1975. године као једна од првих у Србији, али и у читавој Источној Европи. Налази се у Сремској Каменици, недалеко од Каменичког парка.

Како је настало Дечје село „Др Милорад Павловић“

Дечје село „Др Милорад Павловић“ настало је као прво дечје село у Србији намењено пре свега смештају деце без родитељске бриге. Ово место основано је са циљем да пружи склониште напуштеној деци. Дечје село настало је по моделу Европе (тачније Аустрије) која је ову идеју – места и установе за децу без родитељске бриге, већ примењивала. Тако је управо у Сремској Каменици настало првобитно дечје село у овом делу Европе, место којег територијално чине више објеката, од којих је ту Управна зграда, смештајни објекти којих има више од једне десетине, пансион

Име овог дечјег села настало је према једној личности, а то је др Милорад Павловић. Милорад Павловић је у време оснивања Дечјег села био Покрајински секретар за социјалну политику. Оно због чега је ова установа понела његово име јесте то што захваљујући његово инцијативи не би било ни дечјег села. Наиме, сам секретар је желео да оснажи социјалну политику, али и да направи идеалан концет одрастања и дружења деце која су нажалост остала без родитеља. Ту идеју Павловић је нашао у Аустрији, тамо се она спроводила и усавршавала.

Данас, захваљујући тој инцијативи, али и читавој организацији каменичке установе која траје већ пет деценија, велики број малишана који нажалост немају родитељску бригу, данас расте и прави своје прве животне кораке.

„Дом великом броју деце“

Дечје село „Др Милорад Павловић“ је до сада је примило хиљаде и хиљаде деце која су користили услуге установе и овде боравили. Смештајни капацитети иду преко 100 кревета, а углавном су попуњени. Са децом заједнички раде психолози, педагози, социјолози, социјални радници, васпитачи… Деци су обезбеђени сви услови за нормалан живот, од свакодневних ствари – хране, гардаробе, до школовања и стицања вештина.

У овој установи, а адекватније је рећи дому за сву децу без родитељског старања, деца добијају сву адекватну негу, као и подршку за даље осамостаљивање.

Један од битнијих пројеката које је ово дечје село осмислило још пре 30 година, а потом и урадило јесте и „Кућа на пола пута“. Овај пројекат не само да је дао нове стамбене јединице ближе граду, већ је пружио могућност за даље усавршавање. Наиме, младима који су потекли из Дечјег села и који су завршили своје школовање омогућено је овим пројектом даље стицање услова за добар живот, почевши од станова који се налазе у граду и у којима је могуће боравити ради школовања, стицања неких вештина – возачке дозволе, разних сертификата, учења језика, стицање посла итд.

Поред преовладујућих пројеката, у овом дечјем селу честе су манифестације и радионице са њиховим члановима, а могућност да се укључе у рад имају сви људи.

Чести су хуманитарни поклони у виду хране, играчака, гардаробе и на крају и новаца.


Kako je potekao naziv jednoj od omiljenih novosadskih plaža koja se nalazi „sa one strane Dunava“ i kada je počela njena ekspanzija?

Преузмите андроид апликацију.