Posle dve godine pauze zbog epidemijske situacije, u ovom banatskom selu minulog vikenda održana je tradicionalna „Kobasicijada” Nije izostala ni bogata ponuda specijaliteta od mangulice, čijem se mesu pripisuju mnoga lekovita svojstva.
U živopisnom selu smeštenom u blizini ušća Begeja u Tisu minulog vikenda održana je tradicionalna „Kobasicijada”. Prethodne dve godine, zbog epidemijske situacije, ova manifestacija je bila na pauzi. To je verovatno i jedan od razloga što se u Belo Blato uputilo nekoliko hiljada ljubitelja mesnih đakonija. Kako domaćini rekoše, gostiju je bilo barem deset puta više nego žitelja ovog zrenjaninskog sela.
Upravo da bi se izbegle velike gužve, jer talas omikron soja korone nikako da umine, organizatori su smotru podelili na dva dana. U subotu je održan tradicionalni svinjokolj. Učestvovalo je pet ekipa, iz Stajićeva, Novog Bečeja, Mužlje, Perleza i Belog Blata. U prvom planu nije bilo nadmetanje u brzini i spretnosti, već revijalno demonstriranje kako se nekada obavljao ovaj važan posao za svako domaćinstvo. Svinje su prljili slamom, bilo je zabranjeno korišćenje struje i plina.
Takmičenje u pravljenju kobasica održano je juče, a u nadmetanju je učestvovalo 50 timova, među kojima su bile i dve ekipe iz Rumunije.
Osim nadmetanja kobasičara i bogatog folklornog programa, prateći deo manifestacije bio je i mesni bazar: u okolnim ulicama, na više od 150 tezgi, proizvođači iz cele Srbije nudili su razne specijalitete – tek odimljeno i prosušeno meso sa svinjokolja na početku ove zime, kulen, šunku i šarenu slaninu iz ranijih godina. Posebno mesto zauzeli su proizvodi od svinja mangulica, čijem se mesu pripisuju mnoga lekovita svojstva.
Preuzmite android aplikaciju.