Почетна > Нови Сад
Културна сцена Нови Сад

Позоришна манифестација „Vox city“ у петак и суботу у КЦ „Младост“ у Футогу

Позоришна манифестација „Vox city“ биће одржана 11. и 12. новембра у Културном центру „Младост“ Футог.
Фото: НСЕПК2022

Међународни друштвено ангажовани фестивал „Vox city“ трајаће три дана током којих ће бити приказане представе европских позоришних ствараоца које се баве реалним проблемима локалних заједница у којима су настале.

Све представе настале су током рада са локалним заједницама на различите друштвено-политичке теме (стари, положај жена, Роми, мигранти и сл). Циљ фестивала је да се, користећи уметност, у јавном простору артикулишу реалне потребе и интерси грађана и грађанки и утиче на мењање јавних политика.

„Vox city“, или како га још називају „театар заједнице”, представља позориште које стварају сами грађани – позориште за свакога од нас.

Пројекат „Vox city“ ће представити публици две представе базиране на методологији театра заједнице: „Мој глас путује” и „Кад порастем бићу стар/а”.

Бавећи се питањима и проблемима (невидљивих) заједница, дајући глас маргинализованим групама, кроз уметнички процес и интервенције базиране на позоришним праксама пројекат истражује скривену, невидљиву, маргинализовану, мањинску, односно вредносно другачију Србију и Европу.

Пројекат је део програмског лука Друга? Европа Европске престонице културе, који слави креативност маргинализованих група, као и алтернативне и авангардне уметничке изразе.

Мјузикл „Мој глас путује” / петак, 11. новембар / 19 часова / Позориште КЦ Младост Футог

Мој глас путује је инклузивни мјузикл, први на овим просторима, чији су учесници ромска и неромска омладина. Осам младих талентованих учесника представиће се кроз мјузикл који су од музике, текста, кореографија и сценарија креирали уз помоћ ментора служећи се алатима хип хоп културе, и водећи се мотом “Мир, љубав, заједништво и забава”.

„Кад порастем бићу стар/а”/ субота, 12. новембар / 19 часова / позориште КЦ Младост Футог

Представа са 12 извођача и извођачица на духовит и озбиљан начин приказује однос и размишљања групе новосадских сениора и сениорки, о темама предрасуда и стереотипа, старења, као и различитих изазова са којима се старије особе срећу.

Представа је настала у оквиру пројекта „Винтиџ театар”, а из процесног уметничког рада са групом пензионера и пензионерки на темама стереотипа и предрасуда према старијим особама, као и личног доживљаја старости као једног великог и моћног простора за индивидулани раст и развој особе.

Пројекат „Винтиџ театар” окупља генерацију људи 65+ и укључује их у активан позоришни процес пропитујући теме старења, стереотипа према старијим особама, позиције у друштву и система вредности ових винтиџ генерација.

Улаз на представе је слободан.

Догађај је приступачан особама са физичким инвалидитетом.

Koncert Lene Kovačević sutra u Pozorištu mladih

Преузмите андроид апликацију.