Povrće je važan deo ishrane jer je bogato mineralima, vitaminima i vlaknima, posebno lisnato zeleno povrće.
Obavezno uključite ovih pet namirnica u svoju svakodnevnu ishranu, savetuju stručnjaci.
Maslačak štiti ćelije i poboljšava imunitet
Retko se ova biljka može naći na tanjiru, koja pomaže u prevenciji hroničnih bolesti jer štiti ćelije od oštećenja. Takođe, maslačak je bogat izvor vitamina C i K koji su važni za zdrave kosti. Takođe poboljšava varenje, a samim tim i funkciju imuniteta.
Kineski kupus i klice brokolija smanjuju rizik od raka
Pripada porodici kupusa koji sadrži hranljive materije kao što su vitamini C, E i B9, beta karoten i selen koji usporavaju rast tumora. Kineski kupus je, pored maslačka, važan i za kosti jer sadrži kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum i vitamin K.
Klice brokolija sadrže moćne hranljive materije koje smanjuju rizik od raka i povećavaju enzime za detoksikaciju u jetri koji čak mogu sprečiti određene gene da razviju tumore.
Lekovita potočarka sprečava razvoj bolesti i pomaže u gubitku težine
Lekovita potočarka sadrži veliku količinu vlakana koja poboljšavaju varenje, vitamin C koji štiti imuni sistem i glukozinolate koji sprečavaju bolesti. Ovo povrće možete dodati u salate, supe, pa čak i picu.
Spanać snižava krvni pritisak
Kao bogat izvor kalijuma, smanjuje nivo krvnog pritiska i poboljšava kognitivne funkcije jer sadrži mnogo karotenoida koji štite ćelije od oštećenja.
Dve zelene namirnice oporavljaju pluća i jetru posle preležanog kovida
Preuzmite android aplikaciju.