Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Поврће које регулише пробаву и смањује хроничне упале

Поврће је неопходно за смањење упале јер је препуно витамина, минерала, влакана, антиоксиданса и фитокемикалија, за које студије показују да су корисне у смањењу хроничне упале.
Фото: Pixabay/ JillWellington

Ови хранљиви састојци помажу у борби против оксидативног стреса и неутралишу слободне радикале – два уобичајена кривца која могу изазвати упалу. Поред тога, истраживања показују да конзумирање поврћа може побољшати здравље црева због високог садржаја влакана. Добро избалансиран и разноврстан микробиом црева може помоћи у јачању вашег имунолошког система и смањењу упале.

Спанаћ

Спанаћ је богат витаминима А и Ц и антиоксидансима као што су кверцетин и кемпферол, који помажу у борби против упале. „Ово разноврсно зелено лиснато поврће може се уживати сирово у салатама или кувано у разним јелима, пружајући згодан начин да у своје оброке додате хранљиве материје које се боре против упале. Његов висок садржај влакана такође подржава здравље пробаве и може помоћи у контроли тежине.

Kељ

Према студији из 2023., кељ може спречити упалу изазвану цревима и побољшати здравље црева. Препун је есенцијалних хранљивих материја попут антиоксиданата, минерала, влакана и витамина А, Ц и К, који могу побољшати здравље црева и смањити упалу.

Броколи

Броколи је одличан извор сулфорафана, антиоксиданса са јаким антиинфламаторним дејством. Такође је богат витаминима Ц и К и влакнима, за које студије показују да могу помоћи у смањењу упале и побољшању отпорности на инсулин.

Паприка

Бабур паприка је пуна витамина А и Ц и антиоксиданата који могу помоћи у смањењу упале и заштити од дегенеративних болести. Доступне у различитим живим бојама, паприке додају укус и хрскавост јелима, а истовремено обезбеђују велику количину антиоксиданата за борбу против упала и подржавају имунолошку функцију. Њихова ниска калорија и висок садржај воде чине их одличним избором за управљање тежином и хидратацију.

Парадајз

Парадајз је богат ликопеном, антиоксидансом са јаким антиинфламаторним својствима. Бест објашњава: „Парадајз је укусан у салатама, умацима и сендвичима и нуди богат извор ликопена, који је повезан са смањеном упалом и мањим ризиком од хроничних болести. Поред тога, њихов висок садржај калијума помаже у регулисању крвног притиска и подржава здравље срца.

Шаргарепа

Шаргарепа је фантастичан извор бета-каротена, природног пигмента за храну који се у телу претвара у витамин А. Познато је да витамин А има антиинфламаторна својства која могу помоћи у борби против упале и јачању вашег имунолошког система.

Svi benefiti maslinovog ulja!

Преузмите андроид апликацију.