Почетна > Бизнис
Бизнис

Потписан уговор за реконструкцију београдске топлане Церак

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, градоначелник Београда Зоран Радојичић и директор ЈКП “Београдске електране” Раде Баста потписали су данас, у присуству немачког амбасадора Томаса Шиба, Трилатерални уговор о финансирању реконструкције и модернизације београдске топлане “Церак” средствима немачке „КFW“ банке у износу од 14 милиона евра.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Ради се о релизацији пројекта “Рехабилитација система даљинског грејања у Србији – фаза 5”.

“Данас показујемо да у Београду водимо рачуна о квалитетном грејању, а ова топлана је пример да је могуће да се користи и соларна енергија у сврху производње топлотне енергије, јер ће имати инсталиране соларне панеле снаге око 20 мегавата, зато што она ради и лети”, изјавила је министарка Михајловић.

Истакла је да је пројекат који се реализује с Немачком “Рехабилитација система даљинског грејања у Србији – фаза 5” важан, јер се тиче реконструкције топлана у Београду и још шест градова у Србији попут Лесковца, Сенте, Неготина и других. Те топлане деценијама нису рехабилитоване, подсетила је Михајловићева.

Неким топланама ћемо помоћи да потпуно промене гориво, тако да ће у Прибоју, Малом Зворнику и Новом Пазару прећи на биомасу, рекла је Михајловићева.

Министарка је истакла да је Србија опредељена ка зеленој енергији и у области производње топлотне енергије и да овим пројектом шаље поруку да нема одустајања од зелене транзиције, већ ће се ове године видети да на том путу можемо бити много бржи и ефикснији.

Rublja nastavila da jača prema dolaru i evru

Преузмите андроид апликацију.