Почетна > Бизнис
Бизнис

Рубља наставила да јача према долару и евру

Руска национална валута је ојачала данас на Московској берзи на око 63 рубље за долар, достигавши први пут ниво на којем је била почетком фебруара 2020. године, док је према евру дотакла нов петогодишњи максимум.
Фото: Pexels/Dmitry Sidorov

На трговању до 7:23 чласова по средњоевропском времену, рубља се стабилизовала на нивоу од 63,32 рубље за долар, након што је раније дотакла ниво од 62,6250, најјачи од 5. фебруара 2020. Банке, међутим банке нуде за куповину рубаља много слабији курс, преноси Ројтерс.

Руска валута је на почетку данашње сесије скочила и према евру на 64,9425 рубље, што је њен најјачи курс од средине 2017. године, али се касније током трговања спустила за 0,8 процената на 65,80 рубаља за евро.

Рубља је ове године, према извештају агенције „Блумберг“ постала најуспешија валута на свету подржана контролом капитала коју је Русија увела крајем фебруара како би заштитила финансијски сектор и спречила одлив девиза из земље услед западних санкција уведених због напада Москве на Украјину.

Према писању њујоршке агенције, рубља је од почетка године ојачала у односу на амерички долар за више од 11 одсто. На међународном тржишту валута, курс рубље је порастао још више, за око 12 процената.

Јачање рубље је вођено одлуком монетарног регулатора да извозно фокусиране компаније морају да конвертују своје девизне приходе у домаћу валуту, док је потражња за девизама ограничена пошто је увоз у Русију опао због поремећаја у логистици и оштрих западних санкција.

Председник Владимир Путин је у четвртак истакао раст рубље као пример доброг учинка Русије под санкцијама.

Uvozne cene žitarica u Nemačkoj veće za 54% nego lani

Преузмите андроид апликацију.