Постоје два једноставна трика који вам могу помоћи да ваше банане задрже свеж изглед и не потамне.
Први трик је коришћење воћног сока. Ако банане нису прекривене шлагом или неким другим премазом, довољно је да их премажете воћним соком. Киселина која се налази у соку помаже у спречавању ослобађања ензима који су узрок тамњења.
Најчешће се препоручује сок од лимуна, наранџе или ананаса. Можете користити и лимунаду или, једноставно, исцедите лимун директно на нарезане банане, што ће смањити могућност њиховог тамњења.
Међутим, постоји један мали недостатак овог трика – банане и колач могу добити благи, киселкасти укус због киселине у соку. За оне који желе да избегну овај проблем, постоји алтернатива у облику сока од јабуке.
Сок од јабуке има сладак, али и благо киселкаст укус, те је такође добар избор за спречавање тамњења банана.
Осим воћних сокова, мед је такође одлична опција. За коришћење овог трика, довољно је да отопите једну кашику меда у 100 мл воде. Након што се мед отопи, потопите нарезане банане у смесу на 30 секунди.
Преузмите андроид апликацију.