Почетна > Србија
Србија

Посланици настављају претрес о правосудним законима

Посланици Скупштине Србије настављају данас расправу о сету правосудних закона, међу којима су предлози закона о судијама и јавном тужилаштву.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

На дневном реду седнице су и предлози закона о уређењу судова, о Високом савету судства и Високом савету тужилаштва.

Министарка правде Маја Поповић је, образлажући законе пред посланицима, рекла да се они доносе ради усклађивања са актом о промени Устава, у области правосуђа, који су грађани подржали на референдуму 16. јануара прошле године, а који је проглашен 9. фебруара 2022.

Она је истакла да је то услов и за даљу реформу правосудног система, наводећи да представља најзначајнију реформу у владавини права која представља основну вредност демократског друштва.

На дневном реду су 32 тачке дневног реда, а поред пет правосудних закона, ту су и измене Закона о организацији и надлежности државних органа за борбу против високотехнолошког криминала, измене Закона о објављивању закона и других прописа и аката, измене Закона о организацији надлежности државних органа у поступку за ратне злочине.

Пред посланицима су и измене Закона о Уставном суду, измене Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Србије, измене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције.

Поред тога, посланици ће расправљати и о давању гаранције државе за кредите Јавног предузећа “Србијагас” и регулисању обавеза Србије према ММФ-у.

На дневном реду је и више међународних споразума, као и избор сталног састава Републичке изборне комисије.

Popović odbacila kritike opozicije o uticaju politike na izbor sudija

Преузмите андроид апликацију.