Почетна > Србија
Србија

Поповић одбацила критике опозиције о утицају политике на избор судија

Министарка правде Маја Поповић поручила је данас да се српско правосуђе реформише због грађана Србије и одбацила критике опозиције да ће на избор судија и тужилаца утицати политика.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Посланица Зелено-левог клуба Јелена Јеринић истакла је у расправи, о сету правосудних закона у Скупштини Србије, да се њена примедба односи на “легализацију утицаја Српске напредне странке на правосуђе”.

Јеренић је оценила да се правосудним законима само врши “препакивање” садашњег система онако како одговара власти, што, према њеним речима, оставља простор за утицај владајуће већине на судије и тужиоце кроз позиције истакнутих правника.

“Ово није суштинска реформа, њоме се не дира у организацију правосуђа, али да не буде да само критикујемо, похваљујемо укидање могућности за упућивање тужилаца из нижих у виша тужиластва јер се сада тај институт злоупотребљава”, рекла је Јеринић.

Министарка правде одбацује утицај политике на избор судија и тужилаца.

“Што се тиче тога да импутирате у свом излагању да ће СНС бирати судије и тужиоце то апсолутно није тачно. Врло су лепо разрађени услови и начин избора и судија и тужиоца”, рекла је Поповић.

Она је поручила да нема више заустављања Србије у реформама у области владавине права.

Посланик Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је да је изузетно добро што се поштују рокови, прецизирајући да ће се закони усвојити годину дана од дана проглашења акта о промени Устава у Скупштини Србије до 9.фебруара.

“Добре стране закона су гарантовање независности судства, самосталности тужилаштва, укидање такозваног пробног мандата за судије, гарантовање сталности судијске функције. То су неке вредности универзалног карактера”, рекао је Пастор.

Он је рекао и да није сигуран да је добро то што Народна скупштина у потпуности остаје без надлежности у материји избора носилаца правосудних функција.

“Пресуде се доносе у име народа, а истовремено се представници народа искључују из процедуре избора судија и тужилаца”, рекао је Пастор.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић рекао је да “сви знају да није нешто у реду са уставним променама”, додајући да је Србија “присиљена” на уставне реформе из Европске уније.

“Суштински ћемо тек видети ко ће бирати судије и тужиоце и да ли ће то бити судијски и тужилачки кланови и династије без контроле народа или извесне партијске комисије”, рекао је Обрадовић.

Сматра да су добре оцене из Европске комисије поводом сета правосдуних закона само доказ да је нешто урађено на штету Србије и њених државних интереса.

Грујичић позвала јавност да подржи закон о забрани пушења у затвореном простору

Преузмите андроид апликацију.