Почетна > Србија
Србија

Посланици наставили расправу, полемика да ли је „систем заказао“

Посланици Скупштине Србије наставили су данас расправу о формирању Анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Србији.
Фото: Танјуг/Јадранк Илић

Шеф посланичке групе Зелено леви клуб Радомир Лазовић, који је јуче образлагао предлог о формирању одбора, критиковао је изјаву премијерке Ане Брнабић после трагедија да систем није заказао, додајући да у томе препознаје државну политику избегавања одговорности.

„Које то анализе показују да систем није заказао“, упитао је Лазовић и оценио да Брнабић то није могла да зна дан након убистава.

Он се потом осврнуо на изјаву шефа посланичке групе Српске напредне странке Миленка Јованова који је јуче упитао “због чега опозиција тражи да се формира Анкетни одбор, а без икаквих анализа и слушања зна да је систем заказао” и упитао Јованова да ли је у тој изјави осудио премијерку.

“Хајде да дођемо до консензуза да овде нешто не ваља и да мора да се промени. Ја вам предлажем шта да урадимо сви заједно“, рекао је Лазовић и поновио захтеве са опозиционог протеста „Србија против насиља“ који се односе на одузимање фреквенција ТВ Пинк и ТВ Хепи, смену Савета РЕМ-а, руководства РТС-а, Братислава Гашића и Александра Вулина и апеловао да се испуне ти захтеви како би се “даље разговарало”.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов одговорио је Лазовићу да му импонује што чита његове говоре, али га је и позвао да не обмањује људе и да га не цитира погрешно.

Миленко Јованов је казао да је Лазовић раније рекао како је он (Јованов) најавио немире на протестима и да ће “неко да их бије”, па се ништа није десило.

Када је реч о Анкетном одбору, упитао сам, наставио је Јованов, која је поента Анкетног одбора ако ви већ све чињенице знате.

“Ви знате и ко је одговоран и ко је крив, сви из опозиције све знате. Па шта ће вам онда Анкетни одбор? Напишите какву одлуку треба да донесемо.

Поента Анкетног одбора је да утврди чињенице”, истакао је Јованов.

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић рекламирао је повреду Пословника, јер је председавајући, како он тврди, Миленка Јованова пустио да говори дуже од два минута, а реплицирао му је посланик Српске напредне странке Александар Мирковић.

“Да ли се Срђан Миливојевић налази у сали или на Газели? Ово питање је важно и у вези је са посланичким картицама. Навикли сте нас да их злоупотребљавате. Ваш Бора Новаковић је гласао из Солуна, а у овом сазиву изманипулусали сте посланицу да гласа за све јединице”, рекао је Мирковић.

Посланици СНС су више пута указивали да је део опозиције раније “дао реч” да ће бити на мосту Газела до испуњења захтева, па су тражили да се утврди да ли су посланици опозиције “заиста у сали или неко пушта снимљење гласове”.

Посланик Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да “систем није заказао јер система нема” и да га има не би морали да траже смене, јер би се то десило.

„Да имамо уређену државу не бисмо морали да тражимо да се укида национална покривеност телевизијама…”, рекао је Лутовац.

Лутовац је, коментаришући изјаву премијерке Ане Брнабић да су неки функционери били на протестима, рекао “да председница владе није у стању да препозна своје министре, јер их није она ни бирала”.

“Намештеници имају право да дођу на протест, они су слободни људи, али Ана Брнабић то не разуме”, рекао је Лутовац.

Лутовац је потом говорио о наводним аферама власти које се помињу у појединим медијима, а председник Скупштине Србије Владимир Орлић га је подсетио да му је већ неколико пута скренуо пажњу да води рачуна шта прича.

“Не можете и немате право да измишљате наводну кривицу других људи за убиство које сте измислили. Ту врсту оптужби ћу санкционисати. Да сад неко измисли нешто што се није десило и каже за то је крив Зоран Лутовац исто бих поступио”, рекао је Орлић.

“Немате право то да радите, човече, перфидно је и покварено и треба да вас је срамота”, додао је Орлић.

За реч се јавио и Миленко Јованов и рекао да Лутовац цитира Милована Бркића и Таблоид.

Посланици су раније завршили расправу о извештају Савета РЕМ-а, а после дискусије о формирању Анкетног одбора, разговараће о изгласавању неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

Eskobar: Formiranje ZSO je pravni zahtev za prištinsku vladu

Преузмите андроид апликацију.