Почетна > Србија
Србија

Ескобар: Формирање ЗСО је правни захтев за приштинску владу

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је данас да је формирање Заједнице српских општина правни захтев за приштинску владу, и додао да нови избори на северу КиМ не треба да чекају крај јула.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

„Дакле, причам о чињеницама. То је у Бриселском споразуму, у закључццима Европског савета, у оквиру Охридског договора. То није споразум између Куртија и Србије, већ Косова и Србије. Ако Косово жели у процес евроатлантских интеграција, мора то да испуни. Питање је да ли ће се остварити сада или у оквиру неке будуће владе“, истакао је Ескобар на конференцији за новинаре у Београду.

Он је истакао да је Охридски договор „свеобухватан“ за нормализацију односа између Београда и Приштине.

„Ту се јасно наводе одговорности обе стране. Може се урадити све брзо, укључујући и формирање ЗСО. Можемо имати све, већину елемената“, поручио је он.

Ескобар је нагласио да, по питању нових избора на северу КиМ, „не жели да чека до краја јула, али да је то план који се тренутно развија“.

„Дакле, сматрам да је највећи изазов за Србију да убеди Србе на КиМ да се врате у институције. То је нешто где смо усклађени са Србијом. Морамо да се постарамо да Срби који учествују на изборима и врате се у институције, буду добродошли“, напоменуо је Ескобар.

На питање о евентуалном руском утицају на Западном Балкану, Ескобар је рекао да Русија има користи од подела у Европи.

„Сматрам да Русија није заинтересована да дође до проширења ЕУ, да користи кризу у региону као нешто чиме ће доказати да Запад не успева. Истина је да је проблем на Косову постојао и пре Украјине, али мислим да ово сада није последица утицаја Русије“, додао је Ескобар.

Он је оценио да је Северна Македонија била важна у постизању споразума, као и да су предлози Скопља „мање-више услађени са европским предлозима“.

Ескобар није желео да прича о крајњим роковима које САД и ЕУ траже од Приштине.

„Нисам Куртију дао никакав крајњи рок, оно што сам тражио у Приштини, то је – питао сам који су наредни кораци. (Специјални изасланик ЕУ) Мирослав Лајчак и ја смо рекли да након ове посете морамо да поднесемо извештаје. Бела кућа од мене тражи да у петак дам најновије информације о томе шта се дешава, а и он (Лајчак) мора да извести Жозепа Бореља шта се дешава. Али, то је наредни корак за мене, није крајњи рок. На основу наредног извештаја, донећемо неке одлуке о будућности, али није никакав крајњи рок ни за кога“, навео је Ескобар.

На крају, Ескобар је рекао да су САД посвећене да „помогну Србији и Косову на начин који одговара свима“ и да то иде ка регионалном плану који иде у корист свима који живе на Западном Балкану.

„Не смемо да заборавимо да Балкан може да буде најбрже растући део Европе, најдинамичнији део Европе, који пружа допринос регионалној безбедности“, закључио је Ескобар.

Još danas i sutra predaja oružja bez posledica, dosad predato više od 78.000 komada

Преузмите андроид апликацију.