Почетна > Бизнис
Бизнис

Поскупљење меса неизбежно упркос паду тражње

Пад потрошње меса у Србији зауставио је повећање цена, али је поскупљење те намирнице неизбежно, јер се нагло смањује сточни фонд, а смањиће се и увоз после поскупљења меса у Европи, за око 50 одсто, упозорили су данас сточари.
Фото: Pixabay/jackmac34

Председник Сабора произвођача агропривреде Србије (СПАС) Зоран Милићевић каже да је тражња живе стоке скоро потпуно стала, а да су цене сточне хране експлодирале.

„Свиње се продају по цени од 165 до 170 динара по килограму живе ваге, а минимално би килограм живе ваге требало да по овим ценама хране кошта 240 динара, да би произвођачи опстали. Товилишта и штале се убрзано празне, после наглог поскупљења сточне хране, јер је производња потпуно неисплатива и сточари гашењем производње смањују губитке”, рекао је Милићевић.

Истакао је да сточари из централне и других делова Србије, где се житарице мање гаје, ових дана спас траже у размени меса за кукуруз из робних резерви, јер је код трговаца његова цена од 42 до 45 динара по килограму.

Произвођачи су, како је рекао, у проблему, јер је сточна храна прескупа, а и када би хтели да је купе немају новац, јер не могу да продају стоку спремну за клање.

Он је рекао да је фонд свиња у Србији преполовљен у односу на период пре двадесетак година када је у њему било око пет милиона свиња, колико је тада трошило домаће тржиште.

Милићевић је рекао да тражња свињског и јагњећег меса минимално порасте пред велике православне празнике, али да то није ни близу периоду од пре неколико година.

Сувласник месне индустрије „Матијевић” Бојан Матијевић навео је да је тражња меса опала за око 30 одсто и да потрошачи у Србији купују највише пилеће месо, јер је најјефтиније.

„Цена свињског меса од бута је замрзнута у нашим радњама на 579 динара, а килограм пилетине је 270 динара, што значи да потрошач за килограм свињетине може да купи два килограма пилетине”, рекао је Матијевић.

Crna Gora zbog sankcija gubi turiste iz Rusije

Преузмите андроид апликацију.