Почетна > Свет
Свет

Породица чистила кућу и пронашла бакарне новчиће вредне милион долара

Чишћење куће или реновирање понекад доноси неугодна изненађења, али породици из Лос Анђелеса се посрећило, јер су пронашли бакарне пеније вредне преко милион долара, пренео је „Гардијан“.
Фото: Pexels/Markus Spiske

Џон Рејес, продавац некретнина, помагао је супрузи Елизабети да очисти очеву куцу из 1900-их када су открили више од милион бакарних пенија у скученом простору у подруму, навела је медијска кућа КТЛА њуз.

Залиха новчића има номиналну вредност од 10.000 долара, али би могла да вреди више од милион долара. Породица мисли да је кућа која је припадала Рејесовом тасту, Фрицу, некада коришћена као гостионица.

Фриц и његов брат, немачки имигранти, живели су у кући деценијама, док Фриц није умро, а његов брат се није одселио.

„Чували су свашта. Кућа је била пуна предмета различите вредности и важности“, рекао је Рејес за КТЛА.

Породица је, потом, открила пеније који су држани у распаднутим ролнама папира, пренео је Лос Анђелес тајмс.

Даљим испитивањем утврђено је да постоји десетине врећа пуних бакарних новчича. Пенији су у почетку прављени од чистог бакра, док Амерички трезор није прешао на новчиће од цинка прекривених челиком 1943. године, јер је бакар био потребан за Други светски рат. До 1982. године, пенији су углавном били од цинка.

Фриц је највероватније почео да прикупља пеније када је САД почела да пребацује новчиће са бакра на цинк, рекао је Рејес за ЛА тајмс. Након пребројавања, породица је проценила да колекција вреди око милион долара. Рејес је причао са менаџерком своје банке, која је била у неверици.

„Показао сам јој фотографију и она ми је рекла да никада није видела нешто овако. Не можете их уновчити, али постоји шанса да имате вредне новчиће“, рекла је она.

Мали: Новца има у државној каси за све повишице и помоћи грађанима

Преузмите андроид апликацију.