Почетна > Србија
Србија

Мали: Новца има у државној каси за све повишице и помоћи грађанима

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас, гостујући у Дневнику РТС-а, да новца у државној каси има за све повишице и једнократне помоћи грађанима Србије.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Он је истакао да сет економских мера, које је у среду најавио председник Александар Вучић, представља континуитет мера предузетих још од када је кренула епидемија коронавируса.“То је континуитет подршке привреди и грађанима и показује снагу наших јавних финансија и одогворност коју показујемо према грађанима“, рекао је Мали.

Он је напоменуо је сет најављених мера усмерен ка подизању животног стандарда грађана Србије и указао да су повећања плата и пензија виша од нивоа инфлације.

Мали је негирао тврдње да је реч о мерама које се доносе као део почетка изборне кампање.

„Да подвучемо – нема задуживања и новца за те сврхе има, а ова одлука није донета преко ноћи. Овај сет мера није случајан, он се планира и не утиче на нашу стабилност и усмерен је ка томе да подигнемо животни стандард грађана. Није реч ни о каквој изборној кампањи. Када смо кренули у фискалну консолидацију и када су нас грађани подржали, да ли је и то била изборна кампања“, нагласио је министар.

Према његовим речима, сада неки проблем виде у овим мерама и говоре – то су народне паре.

„А што се неко 2008. или 2010. године није сетио тада да подели новац грађанима. Тада када је 400.000 људи остало без посла и била двоцифрена инфлација“, рекао је Мали.

Додаје да се од 1. септембра иде са повећањем плата у јавном сектору, за просветаре, предшколство, основно образовање, средње образовање, ученички и студентски домови – за 5,5 одсто.

Такође у том повећању биће и медицинске сестре и техничари и неговатељице у установама социјалне заштите, рекао је Мали.

Direktor Fonda PIO: Povećanje penzija od 1. oktobra

 

Преузмите андроид апликацију.