Почетна > Србија
Србија

Порфирије: Ситуација на КиМ озбиљна, молио сам да се сачува мир и не дође до сукоба

Патријарх СПЦ Порфирије изјавио је данас, после састанка у Патријаршији са председником Србије Александром Вучићем, да је ситуација на КиМ веома озбиљна и да су тензије достигле тачку из које могу лако да се отворе путеви који нико од нас не жели, јер нас не би одвели у мир и какву такву равнотежу, као и да је зато и лично молио Вучића да учини све да се сачува мир и да не дође до оружаних сукоба.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Порфирије је рекао да је истинсли, мало је рећи, тужан, не само лично већ и због српског народа на КиМ и монаха и монахиња и свештенства који су са радошћу очекивали да поглавар њихове цркве посети Пећку патријаршију.

„Само ћу рећи да је Пећка патријаршија за наш народ и цркву и поглавара цркве оно што је Ватикан или Латеран за католике. Замислите да неко без икаквог разлога, са комичним образложењима, само зато што му се хоће забрани папи да уђе у Ватикан или да оде у Латеран“, запитао је патријарх Порфирије.

Истакао је да је сигуран да би читав свет устао на ноге и да не постоји „под капом небеском“ да неко ко одлучује не би дигао свој глас, јер неко ускраћује права поглавару Римокатоличке цркве.

„Да ли постоји један поглавар неке верске заједнице који не може да посети свој народ и вернике и не може да уђе у своју кућу“, запитао је Порфирије.

Поручио је да морамо учинити све да се по сваку цену сачува мир.

„И молио сам и лично председника, као и читаву владу, да учини све да се сачува мир и да не дође, не дај Боже, од оружаних сукоба јер никоме добро донети неће. То молим и оне који имају власт у Приштини, али једнако молим и велике силе и институције политичке које су важне у центрима моћи да и они дају све од себе да се сачува мир и да људски животи буду интерес већи о сваког интереса“, истакао је патријарх СПЦ.

Ministarstvo zdravlja sredstvima EU nabavilo prvu bivalentnu vakcinu za Srbiju

Преузмите андроид апликацију.