Почетна > Свет
Свет

Поплављене десетине хиљада хектара пољопривредног земљишта на југу Украјине

Због уништења бране хидроелектране Каховка поплављене су десетине хиљада хектара пољопривредног земљишта на југу Украјине, а најмање 500.000 хектара, које је остало без наводњавања, могло би да се претвори у „пустиње“, саопштило је украјинско министарство пољопривреде.
Фото: Танјуг/AP Photo/Libkos

Украјина, велики светски произвођач и извозник житарица, оптужила је Москву да је починила ратни злочин дизањем у ваздух бране у хидроелектрани, коју је Русија окупирала на почетку рата, преноси Ројтерс.

Руски званичници тврде да је Украјина извела саботажу на брани Каховка, како би скренула пажњу са неуспеле контраофанзиве и како би прекинула водоснабдевање Крима.

Кијев је проценио да је око 42.000 људи изложено ризику од поплава чији врхунац се очекује током данашњег дана, а председник Володимир Зеленски рекао је да је урушавање бране оставило стотине хиљада људи без нормалног приступа води за пиће.

„Уништење хидроелектране Каховка доводи до тога да би се поља на југу Украјине следеће године могла претворити у пустиње“, саопштило је министарство пољопривреде.

У јучерашњем саопштењу се наводи да ће катастрофа прекинути снабдевање водом 31 система за наводњавање у украјинским регионима Дњепар, Херсон и Запорожје.

Министарство је саопштило да су 2021. године, пре руске агресије на Украјину, ови системи обезбеђивали наводњавање на 584.000 хектара са којих је пожњевено око 4 милиона тона житарица и уљарица.

Уништење бране оставило је без воде 94 одсто система за наводњавање у Херсону, 74 одсто у Запорожју и 30 одсто у Дњепру, наводи се у саопштењу.

Министарство се позвало на прелиминарне процене које указују да ће око 10.000 хектара пољопривредног земљишта на десној обали Херсонске области,коју контролише Кијев, бити поплављено.

„Неколико пута више земљишта ће бити поплављено на левој обали региона, који је тренутно под окупацијом“, саопштило је министарство.

Министарство није саопштило колико би житарица могло бити изгубљено због поплава, а украјински министар пољопривреде Никола Солски рекао је Ројтерсу прошле недеље да се очекивао принос од 18 милиона тона озимих житарица и да пшеница доминира у производњи.

Preminula Fransoaz Žilo, muza Pabla Pikasa

Преузмите андроид апликацију.