Почетна > Свет
Свет

Преминула Франсоаз Жило, муза Пабла Пикаса

Сликарка, љубавница и муза Пабла Пикаса, Франсоаз Жило умрла је у 101. години у болници на Менхетну, преноси Гардијан.
Фото: Танјуг/AP Photo/Bob Dear

Вест је за Њујорк тајмс потврдила њена кћерка Аурелија Енгел која је рекла да је Жило имала проблема са срцем и плућима.

Жило је 40 година старијег Пикаса упознала када је имала 21 годину и била је једина, од његових бројних љубавница, која је одлучила да га остави 1953. године, након 10 година везе и двоје деце.

Фото: Танјуг/AP Photo/Laurent Rebours

Своју десетогодишњу везу с њим до детаља је описала у књизи „Живот са Пикасом“ која је објављена 1964. године и по којој је снимљен филм „Преживети Пикаса“ с Ентонијем Хопкинсом у главној улози.

Међутим, након раскида, уметница је обновила своју каријеру и постала је славна, упркос томе што је Пикасо вршио притисак на галерије да не приказују њена дела.

Жило је наставила да излаже своја дела која се сада налазе у више од 10 музеја, укључујући Метрополитен музеј и Музеј модерне уметности у Њујорку и Центар Жорж Помпиду у Паризу.

Фото: Танјуг/AP Photo

Портрет њене ћерке, „Палома на гитари“, који је Жило насликала продат је за 1,3 милиона долара на онлајн аукцији 2021. године.

Причу о свом животу, коју је желела па подели с другима, мање-више је испричала кроз мемоаре „Живот са Пикасом“, коју је написала заједно с Карлтоном Лејком, америчким новинаром.

Њен отац, агроном по струци, одмалена јој је јасно стављао до знања да би више волео да је уместо ње добио сина.

Papa danas na operaciji abdomena u Rimu

Преузмите андроид апликацију.