Почетна > Свет
Свет

Попис у Црној Гори најраније у мају или на јесен 2023. године

Законодавни одбор утврдио је данас већином гласова да је владин Предлог закона о попису становништва, домаћинстава и станова у складу са Уставом и правним системом.
Фото: Unsplash/Blake Dunn

Представник предлагача министар финансија Александар Дамјановић је је рекао да би попис становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори могао да буде одржан најраније у мају па до јесени наредне године.

Апеловао је да Предлог закона буде усвојен раније је, подсетио је, од момента када се усвоји у Скупштини мора да прође пола године да се створе све институционалне и организационе претпоставке да би попис био спроведен.

Дамјановић је рекао да је претпоставка да би Скупштина на седници 1. новембра могла да усвоји Предлог закона, током трајања седнице која месеца или у децембру.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Дејан Ђуровић поручио је да је спровођење пописа међународна обавеза и да не може нико у Црној Гори да има нешто против пописа. Попис је назвао празником демографије, пренео је портал РТЦГ.

„Ако су избори празник демократије, онда је попис празник демографије и један од основних механизама за чишћење бирачког списка. Он ће показати реално стање у Црној Гори по питању не само националног, језичког изјашњавања, већ по питању броја становника, разних становника којих су грађани Црне Горе само током изборних дана. Попис представља механизам за чишћење битачког списка да би имали поштене изборе“, казао је Ђуровић и додао да не жели да на попису неко некога притиска.

Рекао је и да зна да српски национални корпус у овом монету представља већину у Црној Гори и да ће се преко 50 одсо грађана изјаснити да говори српским језиком то је један од предуслова за измјену дела Устава, све остало је неутемељено и неаргументовано. „Биће ми част да се организује први фер попис након 1941. године, а онда и први фер парламентарни избори“, казао је Ђуровић.

За потребе спровођења Пописа становништва, домаћинстава и станова планирана су буџетска средства од око 3,3 милиона евра.

За посланицу СДП-а Драгињу Вукановић Станковић је неприхватљиво да парламент усвајај закон владе у техничком мандату и устврдила да предложени документ није у складу са осталим законима и Уставом Црне Горе.

Посланица Јованка Лаличић из ДПС-а је рекла да предлог закона треба да садржи податке о датуму потписа.

„То је законска материја и није могло бити пренето овлашћење на владу. Овлашћење влади се не може пренети овим законом. Могли сте приступити доношењу закона идуће године па утврдити тачан датум обављања пописа“, казала је Лаличић и поручила да ДПС није против пописа.

Vlada Nemačke usvojila okvire za legalizaciju kanabisa

Преузмите андроид апликацију.