Почетна > Бизнис
Бизнис

Пољопривредници ће добијати 100 литара горива по хектару земље

Поводом појефтињења дизел горива за пољопривреднике од наредне године, агроаналитичар Горан Ђаковић је рекао да ће пољопривредник добијати 100 литара горива по хектару обрадиве земље и напоменуо да пољопривредни произвођачи не могу да траже подстицаје и субвенције накнадно по усвајању буџета, већ пре тога.
Фото. PrtSc/City of Vienna/International Offices Belgrade

„Надам се да ће систем бити упроштен имајући у виду да сада имамо е-Аграр, да имамо дигитализован рачун за било шта, па и за гориво. Треба само да видимо како је то технички изводљиво“, изјавио је Ђаковић за Танјуг.

На питање како ће нови систем функционисати у пракси, Ђаковић је навео да ће пољопривредници након точења горива чувати рачун за гориво, на основу кога ће им касније бити уплаћен новац од стране државе.

„Видећемо како ће се решити достављање рачуна, да ли ће то ићи преко е-Аграра или преко неке друге апликације, затим ће се новац враћати током године. Ја се надам да ће то бити брже, мада се мени више свиђа садашњи систем који обезбеђује пољопривредницима на пумпама да за 180 динара имају литар горива“, навео је Ђаковић.

Он је рекао да време за повраћај новца зависи од државе и од тога како ће Министарство финансија то решити.

„Ја се надам да неће чекати дуже од тридесетак дана на повраћај јер би све остало било незгодно за пољопривреднике имајући у виду сезонски тип радова. Нисте ви стално са тракторима у њиви, него у време сетве, жетве, прскања“, указао је Ђаковић.

Саговорник Танјуга је истакао да ће сви пољопривредници имати право на јефтиније гориво и додао да ће од документације бити потребан рачун на који ће се уплаћивати новац.

Додао је да претпоставља да ће Министарство пољопривреде кроз саветодавне службе упутити произвођаче како да остваре право на гориво на основу онога што буде дефинисало Министарство финансија и Закон о акцизама.

Према речима Ђаковића, да бисмо имали добро пољопривредно земљиште и довољно хране у виду меса и месних прерађевина, ратарску производњу би требало условити сточарком производњом.

„Да се награде више они који имају сточарску производњу, јер она је заправо круна пољопривредне производње. Тако ћемо имати скупљи кукуруз и пшеницу и све друго. Видите да имамо врло јефтине житарице, нарочито када је у току рат у Украјини, када Русија повећава своју производњу“, рекао је он.

Ђаковић је навео да је најскупље продата житарица када се угради у сточарску производњу, односно када се од тога направи сточна храна или храна за кућне љубимце.

На питање да ли ће помоћ у виду бесповратних средстава која се додељује у неким деловима Србије помоћи да се млади окрену ка пољопривреди, Ђаковић је истакао да хоће.

„Пример за то је Ваљево, ја сам јуче био на изложби оваца у селу Причевић где сте имали преко 20.000 посетилаца. Од тога је 70 одсто било младих“, рекао је Ђаковић.

Ђаковић је закључио да је поента да се млади укључе у пољопривредну производњу, као и да је велики број младих људи у Ваљеву напустио фабрике и отишао на село да гаји стоку.

Poreska uprava: Nulta tolerancija na korupciju

Преузмите андроид апликацију.