olitičari i ličnosti iz javnog života Velike Britanije podelili su sa medijima svoje omiljene recepte za Božić, koji se danas slavi po Gregorijanskom kalendaru, a među sastojcima praznične trpeze koje su preporučili našli su se, osim za Britance tradicionalnog božićnog pudinga i kokteli, pečena ćurka sa posebnim začinima, ali i hamburgeri.
Ogovarajući na upit Politika, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Lami naveo je da je za savršenu trpezu za Božić potrebno dodati gvajanski biber uz božićnu ćurku.
„Moja tetka to uvek donosi za našu porodicu, i praznično raspoloženje“, rekao je Lami.
Kancelar u senci Mel Strajd je rekao da je njegova preporuka za savršen Božić vezana za koktele, jer je jedna od stvari na koje je najviše ponosan njegov „koktel kabinet“.
„Preporučio bih začinjen Negroni za Božić. Klasični Negroni, ali koristite džin začinjen zvezdastim anisom, cimetom i muškatnim oraščićem“, rekao je Strajd.
Sekretar za životnu sredinu Stiv Rid je kazao da ove godine peče ćurku na roštilju.
„Tako da još ne mogu da kažem da li je to vrhunski savet ili potpuna katastrofa. Osim toga – slanjenje ćuretine preko noći značajno poboljšava ukus“, kazao je Rid.
Bivša premijerka Liz Tras je podelila svoje savete za „savršeno pečene krompire“.
„Ne gulite ih, ne kuvajte na pari i čak ne brinite o prethodnom zagrevanju rerne. Jednostavno ih isecite na komade i stavite pravo u tepsiju obloženu maslinovim uljem ili guščjom mašću i stavite u rernu. Da biste obezbedili savršenu hrskavu spoljašnjost, samo ih dobro protresite na pola kuvanja“, rekla je Tras.
Lider Torijevaca Kemi Badenoh imao je savet sa sve – da „alkohol i puter čine sve boljim“.
Gradonačelnik Londona Sadik Kan je rekao da je „Božić vreme za izbacivanje starih recepata“.
„Ali nemojte se plašiti male promene i ulepšavanja večere“, dodao je Kan, koji je predložio da se u ćurku doda malo aromatizovanog putera, i da se „ne štedi na crnom biberu“.
Glavni sekretar Ministarstva finansija Daren Džons je podelila recept za svoj omiljeni koktel, navodeći da su za jednostavan Negroni potrebne jednake količine džina, natopljenog u frižideru sa cimetom, zvezdastim anisom, karanfilićem i lovorovim listom, kao i kampari i slatki vermut, sve pomešano sa ledom i kriškom pomorandže.
Američka ambasadorka u Londonu Džejn Hartli je kazala da je tokom prazničnih večeri, od kada je na službi u Britaniji, započela tradiciju „koja donosi malo ukusa doma u London služeći klasični (američki) koktel – Menhetn“.
„A ako je previše jako, uvek smo spremni da poslužimo toplu šolju čaja, zagrejanu u mikrotalasnoj, naravno. Takođe služim još jednu američku tradiciju: moj omiljeni hamburger iz mog rodnog grada Njujorka“, kazala je Hartli.
Laburista Lusijana Berger je podsetila da se danas poklapaju Božić i prvi dan jevrejskog praznika Hanuka.
„Objedinićemo dve tradicije sa pečenom ćurkom, povrćem i nekim super hrskavim palačinkama od krompira. Za najbolje palačinke od krompira, iz rendanog krompira mora da se iscedi sva tečnost, pre nego što se prže na najtoplijem ulju“, podelila je svoje savete Bergerova.
Zamenica sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Ketrin Vest je kazala da je „napravila gomilu božićnih pudinga“ još polovinom oktobra, „koji su spremni za kuvanje na Božić“.
Nezavisni poslanik Džeremi Korbin je među savetima za spremanje božićnog ručka naveo da se hrana sprema na maslinovom ulju, i pozvao sugrađane da ne bacaju hranu.
Britanski premijer Kir Starmer nije odgovorio na upit o svojim omiljenim receptima za Božić.
Zaharova: NATO pokušava da Moldaviju pretvori u centar za snabdevanje Ukrajine oružjem
Preuzmite android aplikaciju.