Почетна > Србија
Србија

Покреће се национални пројекат „Србија земља науке, земља иновација“

Министарство науке, технолошког развоја и иновација покреће национални пројекат под слоганом „Србија земља науке, земља иновација“, са циљем подизања свести јавности о значају унапређења и улагања у науку, технолошки развој и иновације.
Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Како је данас у Привредној комори Србије (ПКС) најавила ресорна министарка Јелена Беговић, током овог пројекта биће организовани Дани науке и иновација у градовима широм Србије, а почетак националног пројекта биће обележен организовањем Дана науке и иновација у Научно-технолошком парку у Нишу, 11. октобра.

Она је нагласила да ће се представљање могућности и достигнућа у науци, технолошком развоју и иновацијама, односнон Дани науке и иновација спроводити широм Србије од октобра 2023. до маја 2024. године.

Беговић је казала да ће програм догађаја обухватати све актуелне теме у области науке и иновација кроз динамички садржај свих учесника.

„Ниш је сјајно место да почнемо нашу кампању, јер је то један од највећих индустријских и универзитетских центара у Србији, а уједно и регионални центар за развој иновација у којем је успостављен један од четири научно-технолошка парка у Србији, са преко 50 технолошко-иновативних компанија чланица које генеришу више од 600 запослених“, казала је она.

Министарка је најавила да ће промоција могућности у науци и иновацијама бити организована широм Србије сваке друге недеље и у осталим градовима, међу којима су Пирот, Нови Пазар, Чачак, Ужице, Крушевац, Врњачка Бања, Мали Зворник, Крагујевац, Сремска Митровица, Суботица, Нови Сад, Београд и други.

„Идеја овог пројекта је повезивање науке и привреде,као и развијање и јачање економије која се базира на знању, а то је реаност и неопходност како би српска економија могла да буде много конкутрентнија и снажнија не само у региону, него и на глобалном нивоу, а потенцијала и квалитета има“, рекла је она.

У оквиру националног пројекта, како је казала Беговић ресорно министарство ће заједно са ПКС и другим надлежним институцијама, као и Фондом за иновациону делатност, Фондом за науку и Центром за промоцију науке, током Дана науке и иновација организовати активности са квалитетним садржајем, који ће инспирисати целокупну јавност да активно учествују у стварању и примени иновативних решења и научних достигнућа у привреди и у свакодневном животу, како би допринели дугорочном напретку наше земље.

„Као земља, ми морамо да подржимо наше талентоване људе и припремимо друштво за будуће истраживачке и предузетничке подухвате. Влада Србије и Министарство науке, технолошког развоја и иновација стреме ка стварању подстицајног екосистема за научни развој и иновације.

Желимо да наша земља постане центар изврсности у области науке и иновација и да допринесемо дугорочном напретку наше научне заједнице, зато су Дани науке и иновација који ће бити организовани широм Србије важни“, рекла је она.

Беговић је додала и да економији заснованој на знању, истраживање и иновације јесу кључне и све растуће и озбиљне компаније њихов приоритет је истраживање и развој и без тог принципа нема развоја.

„Позивам све да се придруже, сазнају нешто ново и учествују у овом пројекту који има потенцијал да промени будућност наше земље кроз науку и иновације“, нагласила је министарка.

Беговић је казала да се ради и на изградњу портала научне инфраструктуре које наше научне истраживачке организације, институти и факултети имају у свом поседу и које држава жели да отвори ка привреди.

Она је додала да је сарадња са ПКС веома значајна у овом пројекту и она ће допринети да се он спроведе у дело.

Председник ПКС Марко Чадеж захвалио је Министарству науке технолошког развоја и иновација што је препознала то удружење привредника као партнера у реализацији овог националног пројекта и повезивања привреде и научноистраживачког сектора.

„Наша три главна циља су да иновације буду приоритет, да улажемо у људе и да од иновација створимо профит. Када иновација препозна своју сврху и потребу на тржишту, онда она постаје и иновативни производ, а то је оно што желимо заједно да остваримо“, рекао је Чадеж.

Према његовим речима, Влада Србије је претходних година урадила као ниједна земља у Европи када су у питању иновације и иновативне технологије и достигли смо ниво који је можда и најбољи.

„Још увек ми се чини да можда ни не познајемо шта све можемо“, нагласио је председник ПКС.

Dečija nedelja u Skupštini Srbije – Orlić otvorio sednicu učeničkih parlamenata

Преузмите андроид апликацију.