Početna > Svet
Svet

Pogođen helikopter kolumbijskog predsednika Dukea

Kolumbijski predsednik Ivan Duke Markes potvrdio je da je na helikopter kojim je leteo sa drugim zvaničnicima izvršen napad i da je letelica više puta pogođena.
Foto: PrtSc/Forbes/YouTube

Incident se dogodio u petak, dok je predsednikov helikopter leteo kroz kolumbijsku regiju Katatumbo, prema Kukuti, glavnom gradu provincije Norte de Santander, potvrdio je Duke u video poruci, prenosi Rojters.

,,Ono što je očigledno je da je ovo bio kukavički napad, pošto se mogu videti rupe na predsednikovoj letelici“, naglasio je kolumbijski predsednik.

Pored njega, u helikopteru su bili i drugi zvaničnici, uključujući ministra odbrane Dijega Molana, ministra unutrašnjih poslova Danijela Palaciosa i guvernera Norte de Santander Silvana Serana.

Iz predsedništva je potvrđeno da u incidentu nije bilo povređenih, a nadležnim organima data su jasna uputstva da pronađu one koji stoje iza napada na predsednički helikopter.

U nemirnom region Katatumbo, na granici Kolumbije sa Venecuelom, nalaze se velike plantaže koke, glavnog sastojka kokaina.

Tu deluju i gerilci levičarske Nacionalnooslobodilačke vojske (ELN), bivši borci Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARK) koji odbijaju mirovni sporazum iz 2016. godine sa vladom, zajedno sa naoružanim kriminalnim grupama umešanim u trgovinu drogom.

 

Preuzmite android ili IOS aplikaciju.