Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

„Gabby“- интернационални кафић у Новом Саду где Руси пију своју омиљену кафу (ВИДЕО)

Већ неко време популаран напитак „Pumpkin Spice Latte” осваја срца код великог броја посетилаца новосадског “Gabby” кафића у Дунавској улици.

У разговору са менаџером и барменом тог локала Стефаном Васићем, сазнали смо какву „масу“ окупља и по чему је посебан, како би нам открио тајну рецептуру успешног рада кафића.

„Ми смо почели целу ову причу још 2019. године у време када је корона била у пуном јеку и тада нам је радио само шалтер. Сећамо се да је тада била колона људи који су чекали на ред за кафу од шалтера па до краја улице“, каже Стефан.

Фото: Градске инфо

Како је расла популарност овог локала, тако се повећавала популарност „Pumpkin Spice Latte” међу суграђанима, међутим то није једина кафа са укусом, постоји још много других врста које вреди пробати.

„Pumpkin Spice Latte” је напитак од кафе направљен од мешавине традиционалних укуса, јесењих зачина, пареног млека, еспреса и шећера, преливен шлагом и зачином за питу од бундеве.
Фото: Градске инфо

„Занимљива је јер садржи много састојака и када је пијете, осетите не тако класичан укус кафе него нешто другачији укус који више личи на коктел кафу и то је разлог зашто толико привлачи људе“, рекао је Стефан.

Иако је повезују са „Starbucks” кафом, специфична је и по томе што је најпродаванији топли напитак међу Русима, а самим тим и у “Gabby” кафићу.

Према Стефановим речима за припрему ове кафе „на домаћем терену“ није потребно много вештине осим састојака, али и апарата за еспресо.

Може се рећи да је овај кафић млад по годинама постојања, међутим доневши нешто ново у понуди угоститељства, попут осликавања „стикера“ по избору на пену жељене кафе, брзо је стекао популарност и своју препознатљивост.

Било да је због ушушканости баште или удобности локала, овај кафић привлачи многе туристе, па ћете тако на прво слушање, неретко чути стране језике, а врло често језик са руског говорног подручја.

Овај локал нуди много тога, не само различитих кафа са укусима већ и хране према руској оригиналној рецептури, можда је и то разлог по чему га суграђани познају као „руски кафић“.

„Чим се чује “Gabby”, одмах се помисли на руски кафић, јер ужива такав углед. Много људи који су се доселили из Русије долазе овде због разноврсности кафе, али и због садржаја хране и колача који у себи носе руску рецептуру и то их окупља овде“, истиче Стефан.

Ако сте особа која воли руску културу и језик, можда је ово идеално место да упознате неког са ким бисте разменили неколико речи, ко зна, можда усавршите познавање тог језика уз одличну кафу.

А када смо отворили тему посетилаца који се окупљају у овом кафићу нисмо могли да ћаскамо, а да не питамо за импресије Руса о нашем граду.

„Они су генерално сви задовољни, што због климе, архитектуре и удобности који наш град нуди, тако и због инфраструктуре и просторне организације где се свуда стигне колима за петнаест минута и без гужве. Од свега им је најдраже што не губе време у саобраћају током вожње“, каже Стефан.

Пре него што смо разговор привели крају, питали смо Стефана за рецепт успешног угоститељства и дошли до закључка да је поред удобности и естетике локала пре свега неопходан квалитет услуге и атмосфера која све госте чини да се осећају као код куће.

Oko čega se Novosađani najčešće svađaju na društvenim mrežama?

Преузмите андроид апликацију.