Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Почео је 50. Интернационални фестивал алтернативног и новог театра – ИНФАНТ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању 50. Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра – ИНФАНТ, који ће трајати до 12. септембра.
Фото: Град Нови Сад

Ове године је по избору селектора фестивала, позоришног и филмског редитеља Александра Поповског, фокус на продукцији представа из три регионалне позоришне куће, из Словеније, Хрватске и Србије.

„Велико ми је задовољство што присуствујем отварању овогодишњег, јубиларног 50. Интернационалног фестивала алтернативног и новог театра. ИНФАНТ је још један у низу фестивала по којем је Град Нови Сад препознатљив и који је наш град позиционирао на регионалној и европској позоришној сцени. Фестивал је настао давне 1974. године као „Мало позорје“ с циљем да промовише и окупља слободне, неформалне и неинституционалне позоришне групе и уметнике који су доносили нове правце у позоришној уметности.“

„Након двадесет година постојања он прераста у ИНФАНТ и до данашњих дана наставља своју давно започету мисију која се огледа у трагању за новим позоришним језицима и формама. Свим позоришним сладокусцима желим да уживају у представама, а драгим гостима да из нашег града понесу најлепше утиске“ – рекао је Далибор Рожић.

Фото: Град Нови Сад

Прво вече Фестивала публика у Српском народном позоришту је имала прилику да погледа представу „Франк В“ Словенског народног гледалишча из Марибора, у режији прослављеног српског редитеља Милоша Лолића, који се у европским оквирима етаблирао низом представа у немачким и аустријским позориштима.

„Јеванђеље по Ф. М. Достојевском“, по изабраним одломцима из дела Достојевског, у режији Јернеја Лоренција, а у извођењу Српског народног позоришта на репертоару је у суботу, 9. септембра. „Легенда“ Мирослава Крлеже, у режији Ивана Планинића, Градског драмског казалишта Гавела, из Загреба биће приказана 11. септембра. Последњег дана Фестивала, у част награђених, биће изведена представа „Последњи балкански вампир“, по тексту Дејана Дуковског, а у режији Александра Поповског.

Muzikom iz omiljenih filmova, vrhunskom rasvetom i nesvakidašnjom lokacijom otvoren ovogodišnji Kaleidoskop (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.