Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Почео форум „Руски језик и евроазијски вектор развоја образовања, науке и културе“

Међународни образовни форум „Руски језик и евроазијски вектор развоја образовања, науке и културе“ почео је данас у Гимназији „Исидора Секулић“.
Фото: Град Нови Сад

Форум се реализује уз подршку Министарства просвете Руске Федерације, а одржава се у редовном облику, са дистанционим учешћем учесника из иностранства.

Том приликом, присутнима су се обратили градоначелник Нижњег Новгорода Јуриј Владимирович Шалабајев, директорица Гимназије „Исидора Секулић“ Ружица Вукобратовић и чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић.

Она је нагласила да је образовни систем  један од важних стубова нашег друштва и да Град Нови Сад, издвајајући чак четвртину средстава из свог буџета за изградњу и реконструкцију школа, набавку најсавременијих наставних средстава, као и за предшколско образовање, континуирано ради на његовом унапређењу.

„Увек смо поносни када су новосадске школе у улози домаћина значајним догађајима, а овај Форум окупио је велики број научника, професора руског језика и књижевности, просветних радника и студената који ће разматрати питања унапређења наставе руског језика, међународне сарадње и друге актуелне теме из области образовања на евроазијском подручју“, изјавила је Дина Вучинић и додала.

„Препознајемо значај научних скупова где стручњаци који долазе из различитих земаља имају прилику да размене своја искуства, а колико овај Форум има смисла говори и чињеница да је преко 50 професора и наставника посетило Нижњи Новгород и Москву, а сваке године наша два ученика постану студенти Универзитета Лобочевски.“

У оквиру рада Међународног образовног форума предвиђени су међународна научно-практична конференција „Актуелна питања развоја научно-образовне сарадње на простору Еврoазије“, округли столови и дискусионе платформе „Евроазијски вектор експорта образовања: успешни примери међууниверзитетске сарадње“, „Русија – Србија: сарадња у сфери науке и образовања“, „Наука и образовање у Евроазији: успешни примери руских, балканских и казахстанских универзитета“, као и отворене лекције и представљање дела савремене руске књижевности.

Планирано је разматрање и актуелних питања практичне наставе руског језика и наставе на руском за странце и питања руског језика као основе интернационализације образовања на простору Еврoазије.

Deveta Međunarodna konferencija „MEKST“ od 25. do 27. novembra u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.