Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Пoчео 18. Међународни сајам образовања „Путокази“

Међународни сајам образовања „Путокази“ отворен је данас, у Хали „Мастер“ Новосадског сајма.
сајам образовања
Фото: Град Нови Сад

Присутне на отварању поздравила је чланица Градског већа за образовање Дина Вучинић и нагласила да Град високо вреднује образовање, препознаје улогу те области у развоју целокупног друштва и сходно томе из буџета издваја чак седам милијарди динара за континуирано унапређење услова, како у предшколском, тако и у школском систему Новог Сада. Она је, такође указала на значај Сајма образовања који Град сваке године подржава.

Дина Вучинић, сајам образовања
Фото: Град Нови Сад

„Одлука о наставку школовања једна је од најзначајнијих у животу, одлука којој се озбиљно приступа, али некада је није лако донети. Могућност непосредног сусрета са представницима образовних установа има велики значај за све оне који се суочавају са том битном прекретницом и зато су „Путокази“ право место за њих“ изјавила је Дина Вучинић и додала –“ Ове године, из буџета Града издвојено је милион динара за представљање средњих школа са територије Града Новог Сада и сигурна сам да ће наши матуранти искористити прилику да се на једном месту информишу о програму и раду средњих школа, да разговарају са представницима тих образовних установа како би лакше одлучили у ком ће правцу наставити даље“.

Част да ове године отвори Сајам образовања припала је министру просвете Бранку Ружићу који је  изразио задовољство због великог присуства младих људи на манифестацији која према његовим речима већ скоро две деценије представља оријентир за каријерне циљеве ученика. Он је том приликом истакао да је образовни систем у Србији разноврстан, инклузиван, доступан и јединствен по томе што омогућава школовање и на осам језика националних мањина.
Бранко Ружић, сајам образовања
Фото: Град Нови Сад

Обраћајући се присутнима, генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић се представницима ресорних институција захвалио на подршци за реализацију Сајма образовања који је препознат као догађај од националног значаја и додао да се на Новосадском сајму данас организује и Сајам запошљавања на којем је 58 послодаваца понудило готово 1000 радних места.

На Сајму образовања, данас и сутра, посетиоцима се представљају средње школе са територије Новог Сада, сви факултети Новосадског универзитета, девет високошколских установа са територије Војводине, као и приватни факултети и високообразовне институције из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Словеније и Хрватске. Поред образовних установа, своје програме ће представити и Министарство одбране Републике Србије и Министарство унутрашњих послова. „Путокази“ заузимају високо место међу догађајима који су намењени професионалној оријентацији ученика завршних разреда основних и средњих школа, а један од циљева те манифестације је и афирмација доживотног образовања.

Панел дискусија „Студент пита“ данас у 18 часова на Факултету спорта и физичког васпитања

Преузмите андроид апликацију.