Почетна > Србија
Србија

Почело заседање парламента, на реду посланичка питања

Постављањем посланичких питања почело је данассње ванредно заседање Скупштине Србије, заказано на захтев 104 посланика, а на чијем дневном реду би, како је предложено, главна тачка требало да буде ребаланс буџета за ову годину.
Фото: Танјуг/Пеђа Вучковић

Седници присуствују председница Владе Србије Ана Брнабић, министри финансија Синиша Мали, културе Маја Гојковић, рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, просвете Славица Ђукић Дејановић, пољопривреде Јелена Танасковић.

Осим о ребалансу бужета, пред посланицима би требало да се нађу закони о акцизама и о пензијском и инвалидском осигурању, као и Предлог закона о управљању привредним друштвима у власништву Србије, а посланици би требало да се изјасне и о предлогу Владе Србије да за новог министра привреде буде изабран Слободан Цветковић.

Предложеним дневним редом предвиђено је да се разматрају и предлози закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, о дуалном образовању, просветној инспекцији, Националном оквиру квалификација Србије, високом образовању, учешћу цивила у међународним мисијама и операцијама ван граница Србије, о култури, као и о филмском и осталом аудиовизуелном наслеђу.

На дневном реду требало би да се нађу и предлози о потврђивању више споразума између Србије и других земаља и међународних политичких и финансијских организација.

Део опозиције најавио је раније данас да ће блокирати рад парламента, али су и додали да ће учествовати у првом делу рада данашње седнице, односно у постављају посланичких питања, да би, како су рекли, грађанима додатно објаснили све што су данас рекли на конференцији на новинаре када су затражили одржавање ванредних парламентарних и београдских избора.

Како сматрају, победом на изборима би дошли у позицију да могу да испуне захтеве изнете на протестима „Србија против насиља“.

Orlić opoziciji: Zahtev za vanredne izbore biće prihvaćen sa oduševljenjem

Преузмите андроид апликацију.