Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Почела традиционална манифестација Сунчана јесен живота

Традиционална октобарска манифестација “Сунчана јесен живота” отворена је јуче у Клубу за старија и одрасла лица “Коста Шокица”, који ради у склопу Геронтолошког центра “Нови Сад”.
Фото: Unsplash/Christian Bowen

Намењена је корисницима услуга те установе, који ће током целог месеца уживати у изложбама слика и ручних радова насталих у домовима и клубовима, а окушаће се и у разним спортско–рекреативним дисциплинама и поетским матинеима, квизовима и друштвеним играма.

„Данас славимо јубилеј – 30 година откако је реализована прва манифестација “Сунчана јесен живота” посвећена старијима, чији је покровитељ Град Нови Сад“, са поносом је истакла директорица Геронтолошког центра “Нови Сад” Славица Шкрбић.

„Нажалост, тешка епидемиолошка ситуација онемогућила нас је да припремимо програм као и претходних година уз песму, музику и игру, али смо, поштујући све епидемиолошке мере, успели да организујемо низ активности у октобру које ће показати нашим пензионерима да бринемо о њима и да смо увек ту за њих и уз њих. Ове године неће бити активности забавног карактера, али биће бројних спортско–рекреативних такмичења. Акценат ће бити на здрављу корисника са медицинског аспекта очувања здравља у пандемији која не јењава. Епидемиолошка ситуација у Геронтолошком центру “Нови Сад” је стабилна и немамо заражених корисника, тако да сви наши домови функционишу, а организујемо и посете, а корисници уз потврду Министарства имају могућност и изласка из објеката“, закључила је она.

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић исказао је поштовање што се и у нашој земљи обележава 1. октобар као Међународни дан старијих лица. Том приликом је рекао да ће на територији целе Покрајине октобар бити месец посвећен трећој доби.

„Тренд старења није само примећен у свету и у Европи, него и у Србији, зато се све више улаже у побољшање статуса социјалне заштите“, рекао је Вулетић.

„У Покрајини се налази 16 геронтолошких центара чији је оснивач Покрајинска влада и 61 приватни дом који има потребну лиценцу. До данашњег дана смо имали 67 позитивних корисника у државним, док је у приватним њих 51 оболели од коронавируса, те можемо да кажемо да је епидемиолошка слика у геронтолошким центрима у Војводини повољна. Руковођење кризом током пандемије коронавируса заиста је било успешно и одговорно, што доказује да је пре свега најбитнији живот корисника у домовима“, закључио је Предраг Вулетић.

Секретар Вулетић је упоредио улагања Покрајинске владе у систем социјалне заштите на територији Војводине из периода 2012. до 2016. године до данас, рекавши да је првобитно било издвојено свега 220 милиона динара, док данас та цифра премашује милијарду динара.

Dešavanja u Novom Sadu u mesecu oktobru

Преузмите андроид апликацију.