Povrće je neophodna komponenta uravnotežene i zdrave ishrane. Bogati hranljivim materijama, vlaknima i antioksidansima, mogu pomoći u prevenciji bolesti, poboljšanju varenja i održavanju zdrave težine.

Da biste bolje razumeli koje povrće je najbolje uključiti u svakodnevnu ishranu, važno je znati mišljenje stručnjaka.
Spanać
Spanać je na prvom mestu, jer je odličan izvor vitamina A, C i K, kao i minerala poput gvožđa i kalcijuma. Njegov visok sadržaj antioksidansa pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa u telu. Takođe, niskokalorični su i bogati vlaknima, što ih čini idealnom hranom za mršavljenje i zdravlje probave.
Brokoli
Brokoli je poznat po svojoj sposobnosti da ojača imuni sistem zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C. Takođe sadrži sulforafan, jedinjenje za koje se pokazalo da ima svojstva protiv raka. Pored toga, bogat je vlaknima i može pomoći u smanjenju nivoa holesterola.
Šargarepa
Šargarepa je poznata po svom sadržaju beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A i neophodan je za zdravlje očiju. Takođe, bogati su antioksidansima i imaju antiinflamatorna svojstva. Konzumiranje šargarepe može doprineti zdravoj koži i snažnom imunološkom sistemu.
Paprika
Paprike, posebno crvene i žute paprike, bogate su vitaminom C i antioksidansima kao što su karotenoidi. Ovi hranljivi sastojci pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
Pored toga, paprike imaju malo kalorija i mogu biti odličan izbor za dodavanje ukusa i boje vašim jelima.
Presolili ste jelo? Ne brinite, uz ove trikove ćete ispraviti situaciju
Preuzmite android aplikaciju.