Почетна > Србија
Србија

Плес срндаћа по плодној равници (ВИДЕО)

Уколико ових дана путујете по Војводини, доживећете јединствену прилику да уживате у чаробном поскакивању, готово плесу, срндаћа.
Фото: Војводина уживо
Дивљачи која је заступљена на читавој територији Војводине, а наш портал је забележио како изгледају у дивљини, неспутани и срећни, док крстаре плодним пољима равнице.

Колико познајете ову дивну животињу?
Срна или срндаћ (лат. Capreolus capreolus) је шумска животиња, која је распрострањена на подручју Средње Европе и Азије.

Срна највише воли листопадне шуме, док са друге стране даје предност сувим пределима. Код нас најрадије живи на ободу шума и у шумарцима, поготово у онима који нису тесно повезани са затвореним шумама.

Ноге су им витке и дуге, зато можемо рећи да су препознатљиве по њиховом ходу, односно скоковима. Међутим, веровали ли не, срне нису издржљиви тркачи, али су зато одлични пливачи! Њихова дужина износи 130-140 цм, док тежина обично износи око 25 кг док некада могу достићи и тежину до 40 кг.

Ова животиња мења длаку два пута годишње, током пролећа и почетком јесени. Летња длака јој је рђастоцрвена, а зимска кестењастосива. Реп и стражњи део бедара има светлу, јасно омеђену боју, лети жућкасту, а зими белу.

Срне имају одлично развијен слух, мирис и укус, док им је вид слабије развијен, јер имају астигматично око што значи да уочавају само веће предмете и то нејасно, међутим, најбоље опажају кретање.

Служе се кожним жлездама како би обележили своју територију, док срндаћ има и чеону жлезду помоћу које означава границе подручја.

Срне су поприлично дневне животиње, најактивније су поподне и током вечерњих сати. Оне су већи сладокусци него јелени, па зато бирају нежније биљке. Лишће и млади изданци различитог лиснатог дрвећа, пупољци четинара, зелено жито и лиснате биљке су главни део њихове исхране.

Ова луцкаста животиња воли слободу у сваком погледу, често мења станиште, па чак и друштво.

Фото: Unsplash/Keyang Zheng

Њихов просечан животни век јединке износи 13-15, а понекад 17-18 година.

Бројно стање срне у Србији

Према последњим подацима, у Србији је забележено 144 991 срна, у Београдском региону забележено је 6 094, док је на подручју Војводине забележено 61 931 срна.

На територији региона Шумадије и Западне Србије забележено је 43 810 срна, док је на територији региона Јужне и Источне Србије забележено 33 156 срна.

Према овим подацима можемо закључити да овој веселој животњи прија наша природа и окружење у којем живи, док са друге стране, нас љубитеље природе радује њихова појава и веселост.

Прекогранични пројекат „Together we stand“

 

Преузмите андроид апликацију.