Почетна > Индекс
Актуелно Индекс Нови Сад

Питали смо студенте, која им је омиљена храна у мензи?

Одлазак од куће на студије у неки други град за студенте често зна да буде веома стресан, а један од главних проблема са којим се студенти сусрећу јесте, како ћe се хранити?
студенте
Фото: Градске инфо

Код куће, ушушкани у своју свакодневницу, навикнути на домаћу кухињу и оброке који нас свакодневно чекају спремљени, на нама је само било да једемо и да помогнемо да се сто почисти. Руку на срце, било је ситуација када су се и судови прали, али не тако често.

Сами у великом граду, нове обавезе и добијање самосталности, коју смо тако дуго чекали, са собом носи и све оно што та самосталност носи са собом. Где појести квалитетан оброк, а да је прихватљив нашем месечном буџету са којим располажемо.

Ако студенте питате, одговор на ово питање је исхрана у студентској мензи. Јако квалитетна храна уз цене које су прилагођени студентском новчанику, најбољи је избор.

У студентској мензи по бенефицираним ценама имате могућност да се храните уколико сте на факултету остварили статус буџетског финансирања. Уколико сте самофинансирајући студент, могућност исхране вам је омогућена, али уз нешто више цене у односу на буџетске студенте. Студенти се често и у оваквим ситуацијама добро сналазе, па се више њих храни на једну картицу, што је дозвољено у студентским ресторанима.

И једни и други имају право на три оброка дневно уколико им пребивалиште није место у које су дошли да студирају (доручак, ручак и вечеру).

Такође, могућност исхране је омогућена и студентима са пребивалиштем у месту студирања, али им остаје право на један оброк дневно.

Како би клопали у неком од ресторана студентске мензе, потребно је да направе картице које ће с времена на време пунити новцем за оброке, али и жетон којим раздужују есцајг и тањире.

У студентским ресторанима служе се сва три оброка: доручак, ручак и вечера.

За доручак се углавном служе сендвичи, јаја на око, слатка и слана пецива, сир, шунка, млеко, чај или јогурт.

Уз обавезну супу, која се служи за време ручка, ту су и главно јело и салата, а на крају оброка је и дезерт, како би се засладили. За вечеру је сличан избор као и за време ручка, али се тада не служи супа.

Студенти имају разноврсан избор оброка. Сами могу да бирају шта желе да једу, а уколико има један оброк није довољан, имају могућност да узму и додатни.

У разговору са студентима, покушали смо да сазнамо која им је омиљена храна у мензи.

Фото: Градске инфо
Занимљива је чињеница да се избор омиљене хране у мензи између студената и студенткиња доста разликује.

Како једна стара пословица каже „о укусима се не расправља“.

Највећи број њих је за омиљену храну изабрао поховани качкаваљ, који се углавном служи са помфритом или младим кромпиром.

На другом месту се по оцени студената нашла бечка шницла која се служи са прилогом и салатом.

Пошто је избор студената за треће место био веома изједначен, изабрана су два оброка. Треће место по избору студената заузели су јунећи гулаш, који се служи углавном са пире кромпиром или макаронима и чорбаст пасуљ.

Студенти имају могућност да се хране у два студентска ресторана. Свима познатој „Великој мензи“, која се налази у кампусу Универзитета и у студентском ресторану који је ове године отворен на Спенсу.

Јеловник се објављује сваких 15 дана на страници Студентског центра, тако да студенти могу да планирају своје оброке данима унапред.

Такође, у студентским ресторанима за време поста се служе и посни оброци.

студенте
Фото: Градске инфо
Радно време студентских ресторана разликује радним данима и викендом.

Радним данима доручак се служи од 7 до 9 часова, ручак од 11 до 15 часова, вечера од 17 до 20 часова

Викендом се доручак служи од 07 до 09 часова, ручак од 11 до 14 часова и 30 минута, а за време вечере – ресторани не раде (у току ручка дели се суви оброк за вечеру).

Ако је питање исхране за студенте један од главних проблема, надамо се да смо успели бар мало да вам помогнемо. Квалитетан оброк уз ниске цене, које су прилагођене студентима, нећете пронаћи нигде у граду.

Најбитније је да храна није једнолична, али и да је добро нутритивно избалансирана, те да студенти могу да једу куване оброке без превеликих трошкова.

Kako je klopati u studentskoj menzi? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.