Почетна > Свет
Свет

Петрич о француско-немачком плану: Спремају се тешки кораци за Србију

Бивши специјални изасланик ЕУ за Косово и Метохију Волфганг Петрич оценио је да Србија може да направи заокрет у односу на тзв. Косово, па да стога и Приштина мора да испуни своје обавезе, пре свега кад је реч о Заједници српских општина (ЗСО).
Фото: Танјуг/AP Photo/Jean-Francois Badias

„Спрема се корак који српској страни изузетно тешко пада“, рекао је Петрич за аустријску новинску агенцију АПА, поводом француско-немачког предлога за нормализацију односа Београда и Приштине.
Петрич оцењује да је председнику Србије Александру Вучићу постало јасно да мора да делује да би се постигао договор, пренео је Репортери.

Петрич је изразио оптимизам, оценивши да се новим немачко-француским планом за нормализацију односа Београда и Приштине стигло до тачке где ће се стварно нешто и покренути, пренео је аустријски јавни сервис ОРФ.

Поново се показало и овом приликом да се постиже напредак када Европљани и Американци раде заједно, рекао је Петрич.
Он је указао да Приштина треба да „унапреди примену“ ЗСО.
Петрич је био амбасадор Аустрије у Београду од 1997. до 1999. године и у то време је именован и за специјалног изасланика ЕУ за КиМ, а у том својству је био и главни преговарач Уније на преговорима у Рамбујеу 1999. године.
Петрич је од 1999. до 2002. године био високи представник УН у Босни и Херцеговини, а сада је председник фондације „Маршалов план Аустрија“.

Austrijski predsednik Van der Belen položio zakletvu i započeo drugi mandat

Преузмите андроид апликацију.