Почетна > Србија
Србија

Петковић: Вучић јасно рекао да не пристаје на признање тзв. Косова ни на чланство у УН

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је данас да је председник Србије Александар Вучић јасно ставио до знања у Скупштини Србије, током и после преговора у Бриселу 27. фебруара, као и да Србија не пристаје на признање тзв. Косова, ни на чланство у УН.
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

„У Бриселу смо 27. фебруара имали тешке разговоре. Ја сам сведок како се Александар Вучић борио и сваког дана али и у Бриселу“, рекао је Петковић за ТВ Пинк.

Петковић је додао да је део српске опозиције после бриселских разговора изнео „чисте лажи“ да је то што се десило на састанку „велеиздаја“.

„Могли сте да видите да ништа није потписано и да смо јасно рекли да ћемо наставити да разговарамо. Вучић је рекао и у Скупштини и у Бриселу и у разговорима са (Олафом) Шолцом и (Емануелом) Макроном нашу позицију и став да не пристајемо ни на ‘де јуре’ ни ‘де факто’ никакво признање и да нећемо пристати на чланство Косова у УН“, рекао је Петковић.

Он је нагласио да је Вучић то јасно рекао и пре и након Бриселских преговора.

„Уместо да смо чули да се опозиција извини, они који су учинили све да на тацни предамо КиМ, они су наставили да обмањују, да настављају притиске“, рекао је Петковић.

Нагласио је и да је након састанка у Бриселу 27. фебруара, премијер привремених приштинских институција изјавио да је хтео да потпише и да је рекао да Вучић није желео.

„Пре свега он то говори како би избегао обавезу формирања Заједнице српских општина. Приштина већ десет година одбија да формира ЗСО која представља брану опстанка српског народа на КиМ“, нагласио је Петковић.

Додао је да Курти и након бриселског дијалога наставља да понавља да ЗСО није прошла суд ни његове владе ни уставног суда у Приштини, јер ће, како тврди, то урушити тзв. независно Косово.

„А све то можете да чујете од дела (српске) опозиције, која за ЗСО прича да је превара, шарена лажа. А то је иста реторика коју има Курти и они имају исти циљ, да нападну Александра Вучића и отежају дијалог, како ЗСО не би била формирана. Па да је ЗСО лоша да ли би се Курти и претходне Владе у Приштини опирале да не формирају ЗСО“, упитао је Петковић.

Додаје да ЗСО не обухвата само четири општине на северу јужне српске покрајине, већ обухвата и шест општина јужно од Ибра.

„То су важне ствари које треба да знамо. То се односи на целокупни српски народ који живи на КиМ. Да они могу нормално да живе, имају примарну и секундарну здравствену заштиту. Да се економски развијају. Да имамо надлежности у образовању као и многе друге ствари које предвиђа ЗСО. Због тога се Приштина противи ЗСО“, рекао је Петковић.

Stefanović: Medijska kampanja i protest usmereni protiv mene i Tužilaštva

Преузмите андроид апликацију.