Почетна > Србија
Србија

Петковић са Касконеом:Срби на барикадама бране свој опстанак

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је у разговору са директором Дирекције за Балкан Министарства спољних послова Италије, Андреом Касконеом скренуо пажњу на насиље које се свакодневно спроводи над српским народом на КиМ и истакао да Срби на барикадама бране свој опстанак.
Фото: Танјуг/Канцеларија за КиМ

Он је рекао да Срби бране и Бриселски споразум који Приштина крши на сваком кораку и у сваком сегменту, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Петковић је подсетио да је Београд испунио све договоре проистекле из Бриселског и свих других до сада постигнутих споразума док Приштина није испунила своју највећу и најважнију обавезу, а то је формирање Заједнице српских општина, са којом касни десет година.

Директор Канцеларије за КиМ је саговорника детаљно информисао о последњим догађајима на Косову и Метохији, при чему је посебну пажњу скренуо на слање косовских полицајаца РОСУ са дугим цевима и оклопним возилима на север покрајине, на хапшење полицајца Дејана Пантића, срчаног болесника кога је косовска полиција оставила без лекова и тако угрозила његов живот и на уручивање пресуде Ивану Тодосијевићу, којом се Србима поручује да никада и нигде не смеју да проговоре о институционалном терору Приштине.

„Јучерашња одлука тзв. Владе Косова, којом се спрема експропријација земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток, док манастиру Високи Дечани још увек није враћено 24 хектара земљишта, еклатантан је доказ да на КиМ не постоји владавина права и да Приштина свакодневно изазива нове инциденте и нову кризу и да јој деескалација ситуације на терену не пада на памет“, упозорио је Петковић.

Да је то тако, показује и чињеница да се етнички мотивисани инциденти, усмерени према Србима, увећавају из дана у дан, тако да их је до сада, у овој години било 137, нагласио је Петковић.

У том смислу Петковић је изразио очекивања да ће се наставити сарадња са Кфором и Еулексом у погледу очувања безбедности Срба у покрајини.“Београд остаје суштински заинтересован за очување мира и стабилности на КиМ и апелује да се одлучним политичким и дипломатским средствима спрече сви они који прете да новим конфронтацијама дестабилизују регион“, закључио је Петковић.

Otvorena fabrika guma Toyo u Inđiji, Vučić: Planiraju nastavak investicija u SRB

Преузмите андроид апликацију.