Почетна > Србија
Србија

Отворена фабрика гума Тоyо у Инђији, Вучић: Планирају наставак инвестиција у СРБ

Јапанска компанија гума Тоyо Тире отворила је данас нову фабрику у Инђији, у присуству председника Србије Александра Вучића који је изјавио да ће то бити најбоља фабрика те компаније у свету, као и да Тоyо жели да настави да инвестира у Инђији.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Вучић је одмах по доласку у фабрику одржао састанак са представницима Тоyо Тире и током обиласка нових погона пренео новинарима да су му рекли да желе још да инвестирају у Инђији.

„Ово смо сањали пре две године када је почела градња фабрике. То ће бити највећи извозник из Србје“, рекао је Вучић.

Навео је и да су му представници компаније рекли да је отварање те фабрике само почетак и да хоће још да инвестирају у нове погоне.

„Они би хтели опет овде, а ја бих хтео на неком другом месту, биће борба“, рекао је Вучић у шали.

Председник је нагласио да ће долазак компаније Тоyо пуно значити за Србију и нарочито за Инђију и околна места и истакао да на ту фабрику нико никада није имао притужби.

Како каже, за њега је најважније колико људи се запосли.

Додаје да се фабрика у Инђији простире на 117.000 метара квадратних, а опремљена је најновијим машинама.

„Сада размишљамо да следеће године почнемо да радимо пројектну документацију уз јачање железничке мреже и све друго што је потребно да Београд и Нови Сад спремимо за неко будуће време. Све више камиона имамо, нама ће из Панчева излазити 150, 200 камиона, из Континентала ће излазити 500 и више камиона, то ће додатне гужве да прави, али свака земља треба да буде срећна због тога, ми смо срећни“, казао је Вучић.

На питање о новим индустријским зонама, Вучић је казао да су потребни инвеститори за то и додао да је земљиште у Инђији одлично за то, као и у Пазови и указао да сви долазе у Инђију јер је близу Нови Сад, Београд, близу су универзитети.

Како каже, од Јапанаца Срби могу много да науче.

„У Јапану кажу да онај који жели добро да пише књигу, мора да научи добро од свог учитеља, да га копира, па тек онда да развија свој стил. Ми од Јапанаца можемо много да научимо и ово није само питање броја запослених, већ и обуке за наше људе, стицање мобилности, али то је важно за нас и за додатну одговорност и приступ послу, озбиљности, посвећености јер где год да су Јапанци то је на највишем нивоу“, додао је.

На питање за недостатак људи у ИТ сектору, Вучић каже да већ сада Србија има огроман недостатак радника са средњом стручном спремом, занатлија и људи из ИТ сектора.

„Сада имамо две фабрике које траже 1.500 радника да увезу из иностранства јер их немамо више. Занатлије и техничари, то су занимања за будућност и зарађиваће више од правника и других“, казао је председник.

Према његовим речима, управо је дуално образовање у Србији оно што прави разлику наше земље у односу на регион и пружа предност.

Отварању фабрике у индустријској зони Североисток присуствују генерални директор корпорације Тоyо Тире Такаши Шимицу, амбасадор Јапана у Србији Такахико Катсумата, покрајински премијер Игор Мировић, директорка Канцеларије за дуално образовање Габријела Грујић и председник општине Инђија Владимир Гак.

Јапански Тоyо Тире је најавио да ће се у фабрици гума у Инђији на производној линији наћи брендови Тоyо Тире и Нитто.

Извоз компаније Тоyо, како је најављено на почетку радова на градњи фабрике у Инђији 15. децембра 2020. године, биће на нивоу од 240 милиона евра, и биће један од најважнијих и најмоћнијих извозника са територије Србије.

Реч је о инвестицији у вреднодсти од 382 милиона евра, што је највећа јапанска инвестиција до сада у Србији.

Тоyо је најавио да ће фабрика у Инђији до 2023. године са око 560 српских радника производити годишње пет милиона Тојо гума.

Представници компаније су, на почетку радова, најавили да ће се у фабрици у Србији користити најновија технологију и производити најквалитетнији производи по најконкурентнијим ценама, као и на енергетски ефикасан начин.

Очекује се да ће фабрика годишње производити пет до 10 милиона гума премијум класе.

Општина Инђија је обезбедила земљиште површине 63 хектара и неопходну инфраструктуру.

Ова фабрика је прва гринфилд инвестиција јапанске корпорације Тоyо Тире у Србији, али и у читавој Европи.

У Инђији ће бити центар за производњу пет милиона гума годишње, за тржишта Европе, Блиског истока, Африке и Северне Америке, саопшила је јапанска компанија.

У постројењу у Инђији, како је наведено, примењују се иновативне технологије у процесу рада, уз поштовање највиших светских стандарда у заштити животне средине.

Корпорација Тоyо Тире један је од водећих светских произвођача гума више од 70 година, са седам фабрика гума и четири фабрике ауто-делова, као и скоро 13.000 запослених широм света.

Производна линија обухвата брендове Тоyо Тирес и Нитто, познате по изванредним карактеристикама и квалитету, који чине 85 одсто укупне продаје корпорације Тоyо Тире, наведено је у саопштењу.

Konferencija „Svet 2023“ o političkim, poslovnim i društvenim pitanjima

Преузмите андроид апликацију.