Početna > Srbija
Srbija

Petković: Neće gledati film da guraju Kosovo u međunarodne organizacije a da mi to nemo posmatramo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da očekuje još povlačenja priznanja takozvanog Kosova. Uspeli smo da obezbedimo 18 povlačenja priznanja od onih država koje su ranije priznale takozvano Kosovo, taj broj se sada povećao na 18 plus četiri, i svakako će se još povećavati, istakao je Petković.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

„Nemojte da upadate u prištinsku zamku, oni su ti koji žele da dijalog propadne. Tako su radili i svih ovih meseci, tako su radili i juče. Činjenica da Bisljimi ne želi direktno da razgovara sa našom stranom pokazuje da oni ni oko čega ne žele sa nama da se dogovaraju“; naveo je Petković.

Prema njegovim rečima, kada su insistirali da mora da se razgovara o Zajednici srpskih opština ili o nestalima, oni su to odbili.

„Sve vreme puna su im usta nestalih osoba, ali kad konkretno treba nešto da se dogovorimo oni se povlače“, napomenuo je. Dodao je da su jučerašnji razgovori bili opterećeni što je takozvano Kosovo podnelo zahtev za članstvo u Savet Evrope.

„Ja sam iskoristio priliku i oštro sam reagovao protiv tog jednostranog i protivpravnog poteza Prištine jer to nije način da razgovaramo ako se krše i Briselski i Vašingtonski sporazum, jer ne možete mimo Beograda da ostvarujete bilo kakav cilj ako nema dogovora“, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Napomenuo je da naša situacija nije nimalo laka.

„Mentori takozvanog Kosova guraju priču članstva u Savet Evrope. Ali borićemo se iako smo mala država i nikada nećemo ostaviti naš narod na cedilu na Kosovu i Metohiji“, rekao je Petković, dodajući da će naš odgovor biti jasan.

Istakao je da se smanjuje manevarski prostor, ali da neće dozvoliti da nas bilo ko ucenjuje.

„Država smo koja samostalno donosi odluke i bori se za interese srpskog naroda i na KiM. Ali, pored toga, mi se borimo i za mir i stabilnost na prostoru celog Balkana“, kaže Petković.

Kako je napomenuo, mi hoćemo da se dogovaramo, da idemo u pravcu normalizacije odnosa da tražimo rešenje za registarske tablice, da tražimo rešenje u energetici.

„Ako mi nismo u Briselu ko će da se bori za interese našeg naroda na KiM, ko će da kaže šta se sve našem narodu dešava na KiM. Imali smo 177 incidenata i napada na ljude i decu, na imovinu, crkve i manastire“, rekao je Petković.

Obeležavanje veka od uspostavljanja Srpske patrijaršije

 

Preuzmite android aplikaciju.