Почетна > Србија
Србија

Петковић: Бесмислена тврдња Рашића о де факто признању тзв. Косова

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Петар Петковић изјавио је данас, поводом изјаве Ненада Рашића о „де факто признању“ КиМ од стране Србије, да о степену нервозе Аљбина Куртија након разговора у Охриду јасно говори то што у помоћ свакодневно мора да зове свог приватног Србина Рашића, како би „просипао бесмислице и анестезирао јавно мњење“.
Фото: Танјуг/Слободан Миљевић

„Ирационални страх Куртија од Заједнице српских општина он и његови доглавници одагнавају бесмисленим тврњама о „де факто признању“ од стране Србије, и то им је очигледно сламка спаса за који се хватају у настојању да успоре суноврат својих политичких каријера“, саопштио је Петковић.

Он је нагласио да је „Београд јасно, да јасније не може бити и преговарачима Приштине и међународним посредницима, предочио своје црвене линије, којим се управо на суштински начин питање односа Београда према једнострано проглашеној независности „Косова“ оставља изван једначине о нормализацији односа“.

„Спремни смо да наставимо да у цивилизованом дијалогу искрено радимо на нормализацији односа Београда и Приштине, јачању економских веза, олакшавању живота људи који живе на Косову и Метохији, међутим јасне границе наше конструктивности и добре воље постоје, и оне су јасно дефинисане. Београд неће пристати на чланство такозваног „Косова“ у Уједињеним нацијама, нити ће прихвати једнострано проглашену независност јужне српске покрајине, а Заједница српских општина, мора бити формирана на начин како је дефинисана у досадашњем току дијалога – и то је свима јасно стављено до знања“, истакао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ каже и да се поставља питање зашто Куртију и Рашићу нормализација односа није довољна, и зашто непрестано морају да инсистирају на теми која нас непомирљиво раздваја, уместо на стварима које треба да помогну у обнављању порушених мостова између српског и албанског народа.

„Одговор би могао бити да њих нормализација односа и не занима, и да их никада суштински није ни занимала, већ их само занима понижење Србије и српског народа, што председник Александар Вучић никада неће дозволити ни Приштини, ни онима који покушавају да на теми Косова и Метохије ослабе Србију“, рекао је Петковић.

Зашто је Рашић пристао да учествује у тој игри, а против сопственог народа, јесте питање на које ћемо једнога дана имати одговор, а у међувремену, како каже Петковић, нажалост ћемо наставити да сведочимо будалаштинама које Рашић чини и изговара.

Рашић је у интервјуу за Нову навео да у другој тачки споразума Београда и Приштине пише да су „сва документа призната“ и тврди да то значи де факто признање тзв. Косова.

Vučić: Nova strategija Prištine značila bi da oni žele eskalaciju sukoba

Преузмите андроид апликацију.