Све је више доказа, посредних и непосредних, да је једна чаша дневно – ако не баш универзални лек, онда свакако важан део животног стила који је директно везан за смањење ризика од различитих болести. Велики број студија успео је да пронађе везу између умерене конзумације алкохола, а нарочито вина, и ниже стопе срчаних обољења, неких врста рака, мањег стреса.
Уз све неопходне ограде, од којих је најважнија та да корелација не подразумева и узрочну везу – то јест да вино није нужно лек само по себи, већ да је можда оно само део једног начина живота који свеукупно доводи до смањења ризика од болести.
Слабији ниво стреса
Истраживање објављено 2019. у магазину Neuropharmacology показало је да ресвератол, једињење које налазимо у црвеном вину, тачније у покожици црног грожђа, има антистресно дејство, то јест да блокира ензиме у мозгу који утичу на појаву депресије и анксиозности. Такође, једна мета-студија, то јест анализа више доступних студија, показала је да је једна чаша вина дневно повезана са умањењем ризика од депресије за 32%.
Боље ментално здравље
Живот без прекомерног стреса смањује ризике по душевно здравље, а једно недавно истраживање показало је да су везе вина и менталног статуса дубље него што се мислило.. Велика мета-студија објављена у часопису Diseases 2018. године покаала је да умерена конзумација алкохола чува мозак и уманујује ризик од когнитивног опадања.
Здравије срце
Већ деценијама се појављују студије о благотворном утицају вина на срце. Антиоксиданти у вину могу да помогну у смањењу упале и у ублажавању оксидативног стреса, а ово води до мањег ризика од атеросклерозе, можданог и срчаног удара. Студије су покзале да вино повећава ниво доброг холестерола и има позитиван утицај на крвни притисак. Сви ови ефекти нестају при прекомерној употреби – кључ је у умерености.
Бољи рад стомака
Стомачно здравље чува имуни систем и смањује ризик од одређених врста рака. Када мислимо о чувању цревне флоре, обично под тим подразумевамо пробиотике, али и вино се налази на листи супстанци које су веома здраве за пробаву. Једна студија показала је да љубитељи црвеног вина имају разноврснију цревну флору од оних који пију друге врсте алкохолних пића. Аутори студије и ово приписују ресвератолу.
Мањи ризик од неких облика рака
Умерена конзумација вина, показале су студије, везана је за мањи ризик од рака грла и једњака, као и од стомачног рака. Такође, вино можда има улогу и у смањењу ризика од рака бубрега и неких облика рака лимфних жлезда. Ови лепи подаци имају и своје наличје у тези да умерена конзумација алкохола можда повећава ризик за рак панкреаса и простате.
Преузмите андроид апликацију.