Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли и ви саботирате сопствену срећу?

Неке ситуације креирате сами и тако нарушавате свој душевни мир: А не морате, једном се живи!
Фото: Unsplash/Priscilla du Preez Gobs

За почетак, запамтите да имате само један живот и на вама је да изаберете хоће ли он бити срећан и испуњен или испразан и несрећан.

Ако сте сад помислили на материјалне ствари и кренули оправдавати свакодневни јад и чемер недостатком новца и ствари, имајте на уму изреку у којој се крије пуно мудрости: „Није срећан човек онај који има пуно, већ онај ком је за срећу довољно мало.“

На овом свету постоји мноштво добро ситуираних људи који се осећају празно, несрећно и усамљено иако су окружени свим тим блештавилом и имају наизглед све што им је потребно.

С друге стране, присетите се лица људи која сте видели у неком документарцу, можда снимљеном на Аљасци, у Индији или у Африци, који живе минималистичким начином живота, на граници са сиромаштвом, а опет су некако ведри, весели и срећни.

Разлика између тога хоће ли неко бити срећан или не крије се често у властитим навикама, очекивањима и склоностима.

Издвојили смо најчешће ситуације којима многи саботирају властиту срећу, а ниједна нема везе с материјалним стварима.

Оговарање не доноси ништа добро
Фото: Unsplash/Ben White

Мање више, сви људи понекад оговарају друге, али да ли је то заста потребно? Обратите пажњу како се осећате након што сте некога оговарали и ако будете искрени сами са собом, схватићете да се по правилу осећате лошије него пре тог разговора.

Осим тога, оговарање само показује да нисте задовољни својим животом нити срећни. Могуће је да се осећате празно, па ту празнину попуњавате на криви начин.

Током оговарања долази до негативног утицаја на соларни плексус – чакра која је највише изложена околним утицајима. То човеку даје лажан и краткотрајан осећај моћи, те привид држања ствари под контролом. Его се храни том негативном енергијом.

Осим што оговарање ствара и шири лоше вибрације, оно зна блокирати срчану чакру која је заслужна за испољавање љубави и саосећања.

Такође, због те лоше навике људи заборављају на своје властите животе, проблеме које треба решити, на циљеве према којима би требали тежити. Зато тапкају у месту, не напредују и постају још више незадовољни сами са собом.

Лагање нагриза душевни мир
Фото: Unsplash/Toa Heftiba

Истина може бити јако болна, али увек је бољи избор од лагања. Знате и сами да се од истине не може побећи и да је избегавање истине само одлагање неизбежног, а тиме и продужавање агоније. Она увек, пре или касније, изађе на видело.

Кад човек не говори истину, аутоматски у себи ствара неки немир и нарушава свој душевни мир. Будите искрени с људима око себе, а они достојни вашег друштва – то ће јако ценити.

Љубомора нема никаквог смисла

Морате бити свесни тога да на овом свету увек постоји неко бољи у нечему, паметнији, способниј. Бити љубоморан на некога је велики губитак времена и позитивних емоција.

Осим тога, некоме можете бити завидни, гристи се незадовољством властитом свакодневицом и желети бити као он, а заправо не знате како тај човек живи кад га нико не гледа – можда у осами свог дома пролази пакао.

Уместо да будете љубоморни, преусмерите мисли на захвалност. Свако јутро чим се пробудите размислите о свим добрим стварима у животу и будите срећни због тога јер немају сви то што ви имате. Можда то није нешто велико и грандиозно, али је само ваше.

Забринутост је понекад непотребна
Фото: Unsplash/Nathan Dumalo

У реду је бити спреман на најгоре, али треба се притом надати најбољем и размишљати оптимистично. На неке ствари једноставно не можете утицати, али имате контролу како ћете реаговати и ту се крије ваша снага.

Бринути о стварима које се још нису догодиле, а можда никада и неће, велики је губитак позитивне енергије и окидач за константан осећај стреса.

Нормално је да се човек брине, али не треба претеривати у томе и константно у глави креирати лоше сценарије до којих у стварности често нити не дође.

Такође, имајте на уму да савршенство не постоји, па немојте очекивати од себе и других да све буде савршено – то је дефинитивно једна од најважнијих ствари коју треба да усвојите како бисте били истински срећни и задовољни.

Сваки човек је вредан и посебан

Не каже се без разлога да је сваки човек кројач своје судбине. Нема ништа горе за саботирање властите среће од негативног погледа на самога себе и своју вредност – то не доноси ништа добро и можете бити сигурни да привлачи лошу енергију.

Ако желите да вас други људи воле и поштују, најпре морате волети и поштовати сами себе. Сваки човек је посебан на свој начин и на томе треба бити захвалан.

Како помоћи себи?
Фото: Unsplash/Jared Rice NTyBbu66 SL

Дубоко удахните, пратите како вам се рамена и груди уздиж,у па издахните. За то време размишљајте на чему сте све у животу захвални јер сигурно постоје неке ствари које су добре и позитивне – усмерите мисли на њих и убрзо ћете се осећати боље.

Живот је превише кратак да бисте се хранили мрачним размишљањима, те били стално несрећни и незадовољни.

Уколико се нађете заробљени у мору црних, негативних мисли – преусмерите их на позитивне. У почетку то неће бити лако, али успећете уколико то заиста желите.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.