Početna > Život i stil
Život i stil

Pet vrsta voća koje mogu da ubrzaju metabolizam

Voće je fantastičan dodatak svakoj ishrani, osim odličnog ukusa, nudi brojne zdravstvene prednosti.
Foto: Pexels/janetrangdoan

Puno je esencijalnih hranljivih materija, antioksidanata i vlakana koji pomažu u čišćenju tela, ubrzavaju metabolizam i podstiču gubitak težine.

Uključivanjem određenih vrsta voća možemo čak da poboljšamo prirodne procese detoksikacije u telu, ubrzamo metabolizam i gubitak težine, smatraju dijetetičarka i nutricionista Paula Dobrih i dr Kubanič Takirbašev. Izabrali su najbolje opcije.

Papaja

Bogata vlaknima, papaja pomaže u poboljšanju probave i podstiče zdravlje creva uklanjajući toksine iz probavnog trakta. Papaja je takođe prepuna enzima zvanim papain, koji pomaže u probavi i apsorpciji proteina, što dovodi do boljeg metabolizma.

– Papaja je bogata papainom, enzimom koji pomaže efikasnijoj razgradnji proteina u probavnom traktu, što doprinosi boljoj probavi. Ta podrška probavi poboljšava apsorpciju hranjivih stvari i pridonosi efikasnosti metabolizma. Osim toga, njeni antioksidansi doprinose detoksikaciji, pomažući eliminirsanju štetnih stvari koje mogu sprečiti metaboličke procese – kaže dr Takyrbashev.

Limun

Limun sadrži vlakna bogata pektinom, koja pomažu u smanjenju gladi i održavanju osećaja sitosti, čime pomažu u regulisanju težine. Štaviše, pijenje vode sa limunom može poboljšati hidrataciju, što je važno za održavanje metaboličke funkcije i opšte zdravlje.

– Limuni su kiselo voće puno vitamina C i limunske kiseline. Ove kiseline stimulišu enzime u jetri koji promovišu detoksikaciju. Ova podrška funkciji jetre povećava sposobnost tela da efikasno eliminiše toksine, što može da optimizuje metaboličke procese – objašnjava doktorka.

Zamrznute ili sveže borovnice

Borovnice sadrže vitamine i minerale koji poboljšavaju metaboličku funkciju, pomažući telu da efikasnije sagoreva kalorije. Imaju nizak glikemijski indeks, koji pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i sprečavanju skokova insulina i smanjuje skladištenje masti.

– Borovnice su prepune antioksidansa, vitamina C, folata i kalijuma. Takođe su odličan izvor vlakana – ističe Dobrih.

Zamrznute ili sveže maline

Visok sadržaj vlakana u malinama promoviše zdravo varenje i redovno pražnjenje creva i pomaže u eliminaciji toksina. Vitamini i minerali u malinama, kao što je mangan, podstiču bolji metabolizam, što može doprineti gubitku težine.

– Maline su odličan izvor antioksidanata i pune su vitamina C, vlakana i mangana – napominje.

Crno grožđe

Prirodna slatkoća crnog grožđa može obuzdati želju za šećerom, što pomaže u smanjenju visokokaloričnih grickalica i podržava ciljeve gubitka težine. Pored toga, dobro je za održavanje metabolizma.

– Crna boja je posledica antioksidanata koji se zovu antocijanini, a nepotrebno je reći da je sveže grožđe superioran izvor resveratrola kada je u pitanju detoksikacija – zaključio je Dobrih.

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake