Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет врста воћа које ће вам помоћи да заспите

Воће је заиста један од најбољих дарова које мајка природа може да понуди. Подразумева се да је воће подједнако укусно колико и хранљиво, али да ли сте знали да одређене врсте воћа могу побољшати ваш сан?
Фото: Pixabay/romanov
Вишње

За почетак, вишње (било да се уживају у целом воћу, соку, концентрату или натопљене у води) се рутински препоручују као храна за спавање. Верује се да вишње помажу код несанице због хранљивих материја које садрже, укључујући калијум и хормон мелатонин. Оба помажу опуштању мишића и подстичу бржи и дубљи сан. У једној студији, учесници који су конзумирали кисели сок од вишње недељу дана показали су „значајно повишене“ нивое укупног мелатонина. Другим речима, вишње су воће које је погодно за спавање које дефинитивно не би требало да одлажете и оне ће побољшати укупно здравље вашег организма.

Ананас

Ова тропска посластица такође добија зелено светло на листи воћа погодног за спавање из два кључна разлога. Прво, она помиње да ананас заправо садржи више мелатонина него трешње, а истраживања подржавају њихову способност да значајно повећају ниво овог хормона спавања у телу. Према студији, они који су јели ананас имали су повећање нивоа мелатонина за 266 одсто, што је премашило оне од пет других воћа (укључујући следећа два на овој листи). Ананас такође помаже у варењу, што може спречити болове у стомаку ноћу. Ова корист се углавном приписује бромелаину, кључном ензиму у ананасу који може помоћи код затвора, ИБД-а и других облика упале.

Банане

Идеално, када нису превише зреле. Банане су још једна одлична ужина за спавање јер су одличан извор калијума, који може помоћи да опустите мишиће. Оне такође садрже серотонин, који је прекурсор мелатонина и може вам помоћи да заспите. Банане су такође воће погодно за спавање јер садрже триптофан, исту аминокиселину у ћуретини која нас чини поспаним након вечере, која сама стимулише производњу серотонина, а тиме и мелатонина.

Наранџе

Наранџе и су одличан извор витамина Ц за јачање имунитета, такође помажу у повећању мелатонина у телу. Осим тога, оне садрже витамине Б који помажу у управљању стресом, а такође помажу у синтетизацији серотонина, допамина и ГАБА-а – све то помаже у промоцији сна. 

Киви

На крају, али не и најмање важно, киви је доказано воће које може побољшати квалитет вашег сна. Посебно ако се рутински борите да се добро одморите. У једној малој студији, одрасли учесници са проблемима са спавањем јели су два кивија сат времена пре спавања сваке ноћи током четири недеље. До краја студије, уживали су у значајном повећању укупног времена спавања и ефикасности спавања, као и значајном смањењу времена буђења након почетка спавања и латенције почетка спавања (тј. времена потребног да се заспи).

Netolerantni ste na laktozu, a obožavate sireve – ipak možete da uživate u njima

Преузмите андроид апликацију.